Aarhus Universitetsforlag
Cover

Kampen mod de mindreværdige

Auschwitz, videnskabens og kirkens forræderi

En del af fagområdet


{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

180 sider
Paperback
ISBN 978 87 7934 279 8

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Først 56 år efter Anden Verdenskrigs afslutning indrømmede tysk videnskab officielt, at en række forskningsinstitutter og videnskabelige selskaber under krigen deltog aktivt i medicinske forbrydelser mod menneskeheden. Det skete på et symposium i 2001, hvor Hubert Markl, præsident for det hæderkronede Max-Planck-Selskab, samtidig bad de overlevende ofre om undskyldning.

Det er dog langt fra kun tysk videnskab, der i efterkrigsårene har fortiet sit intime forhold til naziregimet; den tyske evangeliske kirke har også pudset glorien, når talen er faldet på nazismens forbrydelser 1933-45.

Kampen mod de mindreværdige beskriver imidlertid, på baggrund af nyt kildemateriale, i hvor høj grad videnskaben og kirken var involveret i nazistatens kamp mod de såkaldt mindreværdige, dvs. jøder, sigøjnere, handicappede, homoseksuelle, politiske modstandere og "asociale" elementer.

Der var dog enkelte lyspunkter i den mørke tid; teologer og videnskabsfolk, der med risiko for liv og helbred protesterede højlydt mod de etniske og sociale udrensninger. Det er også deres historie, bogen fortæller.

Øyvind Foss er dr.theol., tidl. prorektor, nu seniorforsker i socialetik ved universitetet i Stavanger og generalsekretær ved Videnskabsakademiet samme sted.

Pressen skrev

Kresten Søe Christensen, Lektørudtalelse

"[...] bogen er vægtig videregående læsning. Værket er i ren tekst, omfattende udbygget med nyere dokumentation og en gennemrevideret omskrivning af Drab i videnskabens navn, 1988, som bør erstattes overalt."

Moritz Schramm, Kristeligt Dagblad

"Øyvind Foss' bog er en fin og engageret introduktion til emnet [...]."

"Tankevækkende og vedkommende."

Torsten Dam Jensen, Folkekirken i Roskilde

"Det er en forstemmende, men nødvendig bog, Øyvind Foss har skrevet. Den bør være pligtlæsning for enhver med interesse for 2. verdenskrig, for nyere kirkehistorie, for en kirke i etisk klemme mellem bekendelse og statsmagt. Kirken svigtede fælt, da det virkelig gjaldt."

 

Henrik Gade Jensen, Jyllands-Posten *****

"Tysk videnskab deltog aktivt i forbrydelser mod menneskeheden under Anden Verdenskrig. Tyske læger udviklede steriliseringsprogrammer, medvirkede til eutanasidrab på tusinder af borgere og eksperimenterede med mennesker i kz-lejre."

"[...] mange af lægerne og professorerne forblev i deres positioner efter Anden Verdenskrig. Først i 2001 blev der fra tysk videnskabs side givet en officiel undskyldning. Den norske teolog Øyvind Foss skildrer i sin kortfattede, men overordentlig væsentlige bog dette uhyggelige kapitel i den nyeste historie."

"[...] en vigtig bog, men også én, der appellerer til selvkritik. For racehygiejnen og den heraf følgende steriliseringspolitik blev også gennemført i Danmark uafhængigt af det nazistiske Tyskland."

Mette Fentz, Fyens Stiftstidende *****

"Vi har at gøre med et meget følelsesladet emne, som behandles og formidles på fineste vis. Bogen er glimrende og et godt bidrag til den øvrige litteratur om en af historiens mest grusomme begivenheder."

P. Børdahl, Tidsskrift for Den norske legeforening

"[...] at dette utvivlsomt er en vigtig utgivelse med perspektiv som går utover de forferdelige årene 1933-45."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen