Aarhus Universitetsforlag
Cover

Kærlighedens samfund

Romantiske utopier i 1800-tallets Danmark

En del af fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

273 sider
Paperback
ISBN 978 87 7124 504 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Det var farlig tale, da de danske dagblade i december 1830 berettede om sære franske fremtidsvisioner for en ny verden bygget på kærlighed, harmoni og fred. Enevælden frygtede for de revolutionære gnister, som kunne fænge i en atmosfære af kulturkrise, uro og konflikt. Det gamle samfund var i opløsning, og det ukendte nye vakte både rædsel og fascination.

Tidens forestillinger om et bedre samfund var ikke bare fjerne drømme. De var også kritikker af det moderne kapitalistiske samfund, formet af fælles historiske erfaringer og romantiske idealer. De krydsede landegrænser med største selvfølgelighed og fandt nye hjemsteder. Også i Danmark.

I Kærlighedens samfund bevæger historikeren Bertel Nygaard sig på tværs af 1800-tallets samfund og vender sig mod tidens forandringer, politiske projekter og sociale forhåbninger for at undersøge historiske kulturudvekslinger i et dansk perspektiv. Ved at trække datidens bud på en bedre fremtid ud af glemslen udfordrer han ikke blot vores forståelse af guldalderens Danmark, men også vores egen tids selvfølgeligheder.

Indholdsfortegnelse

Fremtidslængsler fra fortiden

Et samfund i gæring

Socialisme - mellem romantik og modernitetshyldest

Forstyrrelsens værk: Danmark og saint-simonismen

Spichmann og den ikariske kommunisme

Konge, kirke og kommunisme: F.C. Sibbern i 1849

Utopi og historie: Karl Marx i dansk perspektiv

Den nye utopiske ånd - og dens fortrængning

Pressen skrev

Frederik Stjernfelt, Weekendavisen

"Tankeslotte. Savner man i dagens politik de store visioner er der både inspiration og uro at hente i 1800-tallets utopier." 

"Man må i hvert fald sige, at hans analyse af nogle forglemte utopier i dansk politiks fødsel gør én meget klogere på, hvordan moderne politik blev, som den er."

Thomas Petersen, historie-online.dk

"Bertel Nygaard har atter givet den danske historiker-verden et væsentligt, veldokumenteret og læservenligt bidrag til forståelsen af den danske og samtidig i glimt den europæiske utopiske og aldrig eksisterende virkelighed i første halvdel af 1800-tallet."

Thomas Petersen, Flensborg Avis

"I Kærlighedens samfund bevæger forfatteren sig med sans for såvel overblik som detalje på tværs af 1800-tallets samfund."

 

 

 

 

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen