Aarhus Universitetsforlag
Cover

Jødefejden

1819

En del af serien 100 danmarkshistorier (25) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7184 935 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

”Jødepak” og ”Jødefruentimmer”. Kristne danskere brugte ikke kammertonen over for jøder i 1819. Men det var ikke kun tonen, der var barsk. Også fysiske overfald på jøder og knuste ruder hørte til dagens uorden. Urolighederne har vi døbt Jødefejden. Her kæmpede danskere mod enevælde og for demokrati, men mest af alt handlede Jødefejden om retten til at være dansk. Kunne Danmark rumme jøder med slangekrøller, parykker og gefilte fisk? Det kunne landet, og jøderne blev integreret i løbet af 1800-tallet. Men fordomme om pengegriske jøder med krogede næser fyldte stadig meget og blev båret ind i det 20. århundrede. Her kulminerede århundreders afstandtagen med Holocaust, terror og jødehad.

Deltag i den evigt aktuelle fejde om danskhed og mindretal med Bent Blüdnikow, redaktør og anmelder på Berlingske og tidligere seniorforsker ved Rigsarkivet.

 

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Siger jødefejden dig noget? Næppe, for det er ikke en begivenhed, der får meget omtale i danmarkshistorien. Oftest støder jeg kun på omtale af den, fordi volden chokerede den purunge H.C. Andersen, da han kom til København. Det rådes der nu bod på, for på kun 100 sider ridser Bent Blüdnikow i suveræn stil en alt for overset bid af danmarkshistorien op, så denne læser både er blevet klogere, underholdt (hvis man tør bruge det ord om en bog om et så alvorligt emne) og har fået lyst til at vide mere. […] Jødefejden er ikke kun historien om de to år, hvor jødehad udløste fysiske uroligheder i gaderne. Det er også en kort introduktion til jødisk liv i Danmark, fra de fattige til de rige, fra Christian d. 4. ønske om at tiltrække rige sefardiske jøder til de østeuropæiske ashkenaziske jøder, fra jødefejdens ofre til Dan Uzan, der blev dræbt i angrebet på synagogen i 2015. Imponerende præcist og velskrevet, med stort overblik over stoffet og evne til at sætte begivenhederne i kontekst. Blüdnikow har et langt forfatterskab og mange avisartikler bag sig, men han har simpelthen aldrig været bedre end i Jødefejden." 

Knud Meldgaard, OMNIBUS

"Der ligger solidt baggrundsarbejde bag denne bog. En bog, der med fordel kan læses af alle, der har bare den mindste interesse i de indvandrerproblemer, Danmark har befundet sig i i flere årtier. […]

Efterår og vinter er, pr. tradition, læsetid og vi køber derfor mange bøger. Lad Blüdnikows bog blive en af dem. Den er saglig, velunderbygget og læsevenlig og fortjener et stort publikum."

Kristian Østergaard, Kristeligt Dagblad

"I Jødefejden leverer Bent Blüdnikow fortræffelig formidling af en overset begivenhed i dansk historie. Bent Blüdnikow er et opinionsmæssigt fyrtårn i Berlingske.

Men han er også en omhyggelig og saglig historiker, hvilket hans bog om Jødefejden i 1819 dokumenterer. […] Jødefejden er med sine små 100 stilsikre og skarpe sider en helstøbt læsefornøjelse.”


Flensborg Avis
Reportage: "Danmarks blodigste etniske sammenstød"
20.09.2019

Jyllands-Posten
Kronik: "Da antisemitismen kom til Danmark"
04.09.2019

Avisen Danmark
Kronik: "Overset danmarkshistorie. Den evigt aktuelle jødefejde"
04.09.2019

Berlingske
Feature: "Danmarks blodigste etniske sammenstød: Jødefejden i  1819" af Bent Blüdnikow
01.09.2019

Kristeligt Dagblad
Essay: "Danmarks største etniske sammenstød" af Bent Blüdnikow
24.08.19

 

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen