Den islandske revolution
1809
En del af serien 100 danmarkshistorier (5) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
En imperialistisk skurk! Er det sådan, Island husker rigsfællesskabet med Danmark? Eller står kunstneren alene med scenen nedenfor - en saga om magtmisbrug, fordomme og overgreb? Den danske fortælling om næsten 600 års fællestid er knap så iskold. Måske fordi Danmark har glemt næsten alt. Eller har tiet forbindelsen ihjel. I 1809 var historien en anden, og islændingene tog det roligt, da bannerføreren for en fejlslået frihedsrevolution blev sat i fængsel. Først senere blev nationalitet og sagaerne slagmarker, og selvstyre et folkeligt krav. I 1944 var fællesskabet endegyldigt slut, og den nordatlantiske ø blev til republikken Island.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Jesper Lillelund, historie-online.dk
“… denne bog giver et fantastisk overblik over det historiske spændingsforhold mellem Danmark og Island. Bogens forfatter, historiker og museumsleder af Museum Amager Søren Mentz, fører med sikker og (og for det meste sjov) hånd én igennem de vigtigske politiske begivenheder, samtidig med, at han kobler disse begivenheder til forskellige nationalismeforestillinger og historiesyn. Mentz har således gjort et godt stykke arbejde med at producere en både underholdende og formidlingsvenlig bog, der på kun 100 sider både formår at fange ens interessere og gøre en meget klogere."
"De mange billeder i bogen er alle godt udvalgt og har en god sammenhæng med indholdet af bogen, hvilket nødvendigvis ikke altid gør sig gældende for en bog i denne genre. Selvom bogen ikke indeholder et noteapparat, er der dog mulighed for på hjemmesiden at downloade både en litteraturliste og noter til de enkelte afsnit. Nørder bliver således ikke glemt og hele serien ”100 danmarkshistorier” virker utrolig professionel og gennemtænkt.”
"Denne bog kan anbefales til alle, der ønsker at blive klogere på Island og det, som forfatteren kalder ”det glemte rigsfællesskab”. Bogen er letlæst og kan derfor læses af både faghistorikere og almene læsere uden problemer."
Allan Thomsen Volhøj, lektørudtalelse
"Mentz' fremstilling af historien om Island er spændende og viser et land, der trods den danske kolonisering har beholdt sit eget sprog og skikke. En fint formidlet fortælling om Island. Anbefales bredt.”
Katrine Lester, bogblogger.dk
"Søren Mentz fortæller om stort og små fra det dansk-islandske fællesskab, og det klæder ham at gøre det uden løftede pegefingre. Hverken danskerne eller islændingene forstod hinanden, og på trods af en række meget populære besøg fra flere konger gik de to endelig fra hinanden under 2. verdenskrig og sporene fra de to landes samkvemstid blev langsomt, men sikkert visket ud i den offentlige bevidsthed – i hvert fald i Danmark. I Island er historierne om den danske undertrykkelse stadig en del af den nationale fortælling.
Den islandske revolution er en god introduktion til vores landes fælles historie og tjener derfor det formål som en del af serien 100 danmarkshistorier."
Johnny Lindholm, Noter/historielaerer.dk
"I mellemtiden kan man gøre sig selv den tjeneste at læse Den islandske revolution og få en grundigere forståelse for vores fælles historie og hvordan den indvirker på os i dag. Det er en lille, velskreven og hurtiglæst bog. Den er oplagt læsning for enhver med interesse i Danmarkshistorie, og den kunne således være et oplagt og anderledes tillæg til undervisningen, da den belyser sider af Danmarkshistorien, der er mindre kendte, men dog er nært forbundne med den almindeligt bekendte historie. I almindelighed kender de fleste vel til, at Island har været dansk engang, men med Mentz’ bog føres vi behændigt ind i den følelses -og idémæssige situation, der herskede i Danmark og på Island på den tid, og vi gives således de bedste forudsætninger til at forstå, hvad der foregik og hvorfor.
Bogen er meget fint produceret med en del virkelig gode og vedkommende illustrationer, hvilket er med til at gøre den lille bog på 100 sider til den ideelle måde at få et hurtigt overblik over emneområdet. Bagest findes en kort liste over litteratur for dem, som vil fordybe sig yderligere."
Margrét Gunnarsdóttir, SAGA
“Det er forfriskende at læse om Islands historie fra et dansk synspunkt og sundt at have lejlighed til at kigge på historien fra forskellige ståsteder. Man kan kun være enig med Mentz i, at efterhånden som årene går, bliver det nemmere at behandle og diskutere den indviklede historie og de to landes forhold. […] Billederne i bogen er velvalgte […] Den islandske revolution er en meget læsevenlig bog. Forfatteren er lykkedes med på kort plads at fortælle om et komplekst og sensitivt emne. […] Værket maner til eftertanke hos den islandske læser – om betydningen af de to landes længerevarende forhold. Bogen er derfor på adskillige måder bittersød læsning. Selv om de to lande er blevet adskilt for mange år siden, sikrer de mange århundreders kamp, at forholdet mellem Danmark og Island forbliver stærkt."
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Netop udkommet
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
10 oktober 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…