Indvandring i velfærdsstaten
1965
En del af serien 100 danmarkshistorier (10) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Danmark mødte verden, da tyrkere kom til landet i midten af 1960’erne. Og verden mødte den danske velfærdsstat. Skulle velfærdsstaten også beskytte folk fra andre lande? Først var folk fra fjerne egne gæstearbejdere og fremmedarbejdere, så blev de indvandrere og flygtninge. Befolkningen diskuterede de nye. Det gjorde politikerne også, og i 1983 indførte de Europas mest liberale udlændingelov, der med tiden splittede højrefløjen og venstrefløjen. Mens Socialdemokratiet i 1990’erne sadlede om og satsede på integration, diskuterede danskerne juletræer, tørklæder og frikadeller. Det gør vi stadig.
Heidi Vad Jønsson, lektor i velfærdshistorie ved Syddansk Universitet, følger det politiske spor fra vugge til grav og fortæller om indvandringen i den danske velfærdsstat.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Katrine Lester, bogblogger.dk
"Indvandring er et af de allermest omdiskuterede politiske emner i disse år. Alle har en mening, men de færreste har et historisk overblik. Det behøver man ikke at have for at kunne mene noget, men for dem der gerne vil have sat indvandringen og debatten ind i en historisk kontekst er Indvandring i velfærdsstaten et godt sted at starte. Heidi Vad Jønsson gennemgår pædagogisk udviklingen ..."
Anders Abildgaard, Nordjyske
“ … en velskrevet, sober bog om et følsomt emne."
"Man kan roligt sige, at indvandring gennem de seneste tre-fire årtier har været en brandvarm kartoffel i dansk politik, og temperaturen synes ikke at være for nedadgående. Så det er et yderst delikat emne, Heidi Vad Jønsson kaster sig over med denne bog.”
"Jønssons bog er nr. 10 i serien "100 danmarkshistorier", og på de 100 sider, hun har til rådighed, formår lektoren ved Syddansk Universitet at give et fint overblik over de seneste årtiers danske udlændingepolitik, og hun får både Fremskridtsparti, Folkeparti, tamilsag, 11. september og andre væsentlige islæt med."
Birthe Strandby, Bogvægten
"Hvis man vil have et hurtigt overblik, så er dette stedet at få læst op på emnet."
Carsten Güllich-Nørby, lektørudtalelse
"Et interessant stykke velskrevet Danmarkshistorik, der bør læses uanset politisk ståsted i debatten om velfærdsstat og integration. […] En oplagt bog …"
Poul Ulrich Jensen, historie-online.dk
"Heidi Vad Jønsson har med sin bog i serien af 100 danmarkshistorier givet en klar, objektiv og overskuelig fremstilling af udviklingen fra de første gæstearbejdere, der i 1960’erne blev modtaget som et aktiv for det danske samfund til de seneste år, hvor bl.a. ”Smykkeloven” har fået dele af den internationale presse til at karakterisere den danske udlændingepolitik som uhørt restriktiv, fremmedfjendsk og velfærdsnationalistisk. Teksten suppleres fint med velvalgte illustrationer.
Med forfatterens egne ord er emnet ”lidt af et minefelt at navigere i.” Det er ingen let opgave at analysere og fortolke udviklingen i den danske integrationspolitik, men bogen giver på de 100 sider, der er tildelt hvert bind i serien, et fint og velafbalanceret bud på problemerne, og politikernes mange forsøg på løsninger."
Bent Dahl Jensen, Sameksistens (sameksistens.dk)
"Heidi Vad Jønssons bog om 50 års indvandring i den danske velfærdsstat giver et rigtig godt indblik i de beslutninger, der er truffet tilbage i tiden. Den giver således et godt afsæt for at forstå baggrunden for den debat, der foregår i dag, og for selv at deltage i den."
Finn Byrgesen, bogsyn.dk
"En spændende bog, der ikke bare fortsætter den debat, vi altid står i, når fremmede står og banker på vort lands døre. Men som i særdeleshed også kan være startskuddet på nye, interessante diskussioner ved middagsbordet. Hvem udnytter hvem? Udnytter de fremmede os? Er vi selv skyld i det? Er der huller i lovgivningen? Er der ingen politikere, der samlet tør sætte foden ned og gøre op med udlændingpolitikken. […] Vi ser også på kronikører og debatter tilbage i tresserne og halvfjerdserne, hvor holdningen blandt arbejdsgiverne ofte var, at gæstearbejdere var særdeles velkomne, fordi denne reserve intet kostede i modsætning til husmødre og arbejdsløse. Og bogen giver os fine, historiske nuancer på, hvorledes de på sæt og vis har haft en stor andel i velfærdsstatens fremgang. Ud over det kommer bogen omkring kendte perioder i debatten som Tamil-sagen, Fremskridtspartiets valgplakater, interne konflikter i regeringen mellem Henrik Svane og Birte Weiss, den iranske revolution i 1979 og dagens burkadebat. Interessant udgivelse."
Kai Verner Nielsen, Noter
"Heidi Vad Jønsson har skrevet en meget saglig bog om emnet set i samtidshistorisk perspektiv, og hun forfalder ikke til at dele det ene eller andet synspunkt, men lader de berørte parter udtale sig. Så er det op til læseren selv at tage stilling. Bogen giver i høj grad en bredere forståelse for emnet, og den får min varmeste anbefaling og bør indkøbes til både fagdepot og skolebibliotek.
Bogen er den tiende i serien fra Aarhus Universitetsforlag, hvor specialister på 100 sider formidler relevante og spændende emner fra Danmarkshistorien. Den første halve snes, hvoraf undertegnede med stor fornøjelse har læst halvdelen, tyder på, at udgivelsen bliver en succes, både fagligt og salgsmæssigt."
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…