I renernes land
En antropologisk rejse
En del af fagområdet Antropologi
Mere om bogen
Om bogen
I den iskolde vinter 1945 drager 24-årige Johannes Nicolaisen af sted på en eventyrlig skifærd for at leve blandt samerne og deres rener. Nic, som han kaldes, er studerende, han har været modstandsmand, og nu vil han forfølge en drengedrøm om at leve som nomaderne. Han vil tilegne sig deres viden om dyr og natur, og han vil opnå deres tillid, så de giver ham indsigt i deres kultur. For Nic vil være forsker og bryde nye veje for antropologien i Danmark. Det kommer han til. Nic bliver den første magister og den første professor i antropologi. Internationalt berømt for dybtgående studier af ’det blå folk’ i Saharas ørken og jægerfolk i Borneos regnskov.
I Renernes land er en fængslende beretning om at stå i lære hos samerne og om gæstfrihed, skæbner, tro og overtro. Det er samtidig en skildring af en ung mands livsmod under barske kår, af ustyrlige situationer, stærke kvinder og svedigt arbejde – og af den lykke, Nic føler, når han ligger med forfrosne fødder ved bålet og ser op i stjernehimlen.
Læseprøve
Pressen skrev
Lotte Kirkeby, Kristeligt Dagblad
"Enhver, der blot har skrevet et postkort fra en ferie, ved, hvor svært det er at få liv i det oplevede, så det bliver af almen interesse for modtageren i den anden ende, at hæve sig fra referatet og de udvendige beskrivelser, men det mestrer Johannes Nicolaisen, der er en lydhør og sensitiv betragter. Han fanger stemninger, mennesker, dufte og sansninger med sikker og humoristisk pen, så kåterne, forfrysningerne, renerne, kulden og fascinationen slår lige op i ansigtet på læseren."
Katja Kvaale, Weekendavisen
"På rejsen fyldte Nicolaisen fem hæfter med en blanding af impressionistiske og personlige betragtninger i frejdig humoristisk stil og med nøje etnografiske beskrivelser af samernes liv. De dannede grundlag for et bogmanuskript, som først nu bliver udgivet. Hans hustru og siden 1980 enke, antropolog Ida Nicolaisen, har redigeret nænsomt, ligesom hun omfavner manuskriptet med et varmt, koncist forord og efterskrift. Forlaget har indbundet det hele med en smuk okker som garvet rensdyrskind og pyntet med originale fotos og Könkämä-samen Johan Turis helt vidunderlige tegninger af rendrift. Bogudgivelsen er en kærlighedsgerning; fra etnografparret til samerne (og os andre!) og fra Ida til Johannes 75 år efter rejsen og 40 år efter hans død."
Mikael Rothstein, Politiken
"Ida Nicolaisen skriver hengivent og usentimentalt. Indledningen glider nærmest umærkeligt over i Johannes Nicolaisens dagbogsblade, og læseren følger velvilligt med nordpå, hvor en skirejse på 800 km venter. Sproget er jævnt og klart."
Thomas Linder Thomsen og Johannes Nicolaisen, Jyllands-Posten
"Antropologen Johannes Nicolaisen skriver forrygende om sit første feltarbejde, der fandt sted i Lapland om vinteren. En rejsebeskrivelse fra 1946, der først er udkommet i år."
Jyllands-Posten
Interview: "Interview med antropolog Ida Nicolaisen: »Det er jo civiliserede mennesker«"
24.10.2020
Den yderste grænse
Podcast: "Johannes Nicolaisen: På ski med samerne".
31.01.2023
Lyt på Spotify
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…