Aarhus Universitetsforlag
Cover

I bølgen blå

Willumsen og de badende børn

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

170 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7124 986 6

Redigeret af
og

Med bidrag af
, , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

"I mit Billede maatte alt vige for Hensynet til Livsglæden, Friskheden og Sollyset, og for at opnaa dette, maatte jeg male paa en anden Maade end den, man plejede at bruge".

Sådan fortæller J.F. Willumsen om sit arbejde med billedet Sol og ungdom fra 1910, der i dag regnes for et hovedværk i nordisk kunst.

Sol og ungdom indvarsler en ny arbejdsmetode hos Willumsen, hvor lyset og farverne bliver afgørende elementer i hans malerier. Gennem et utal af skitser, forarbejder og fotografier udforsker han forholdet mellem natur og menneske og forskellen mellem kunst og virkelighed.

I bogen I bølgen blå. Willumsen og de badende børn undersøger forskere fra kunsthistorie, litteraturhistorie og pædagogik maleriets tilblivelseshistorie og dets centrale placering i en periode, hvor både fotografi og film får indflydelse på kunsten, og hvor interessen for barnet og barnets natur bliver synlig i kunst, videnskab og mode.


Bogen udgives i forbindelse med Skagens Museums store sommerudstilling om Willumsens badende børn. Udstillingen vises på Skagens Museum fra den 22.
april til den 21. august, hvorefter den flytter til J.F. Willumsens Museum i
Frederikssund fra den 7. september til den 8. januar 2017.

 

Indholdsfortegnelse

Med kunstneren på arbejde

Det konceptuelle badebillede

Willumsens dagstemning

Ved stranden

Da barnet blev klædt af - og på

Værkfortegnelse med 212 skitser, forstudier og fotografier

 

Pressen skrev

Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad

"I den glimrende forskningsbaserede bog I bølgen blå. Willumsen og de badende børn, der ledsager udstillingen, dokumenteres og uddybes problematikken omkring Badende børn på Skagen Strand og Sol og ungdom."

Preben Michael Hornung, Politiken

"Til gengæld er nærmest alt […] med relation til billedets historiske og kulturelle placering grundigt behandlet i en række informative artikler, der alle har været fagfællebedømt, og som gør kataloget til en værdifuld publikation".

 

Errata

På side 30 står der, at Sol og ungdom er med på Den Fri Udstilling i 1923. Dette er imidlertid forkert. Det er Badende børn på Skagen strand, der er udstillet, og teksten skal derfor være som følger:

"Adskillige private samlere og museer stiller værker til rådighed for udstillingen, som bl.a. inkluderer Badende børn på Skagen strand. Flere anmeldere roser billedet, der ikke forekommer så kontroversielt som Sol og ungdom."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen