Aarhus Universitetsforlag
Cover

Stephan Hurwitz

Professor, kriminalist, ombudsmand

En del af fagområderne , , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price}} {{variant.price}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price}}

674 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7124 955 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Stephan Hurwitz (1901-1981) var professor i straffe- og procesret, Danmarks første ombudsmand – og en af sin tids helt store jurister. Flere generationer af juridiske kandidater er opdraget på Hurwitz’ værker om kriminalret, kriminologi og strafferetspleje, og med en personlig integritet, en moderat reformlinje og en grundlæggende sans for retfærdighed lagde han hovedlinjen for ombudsmandsinstitutionen.

Stephan Hurwitz. Professor, kriminalist, ombudsmand er en juridisk biografi om Hurwitz og det samfund, han levede i. Forfatter Peter Garde har gennemlæst tusindvis af breve, dagbøger, udkast og stilebøger, og han følger ”flidsdjævlen” og kompromisets mand gennem et langt og arbejdsomt liv fra de unge år til hans død i 1981. Undervejs hører vi, hvordan den jødiske Hurwitz under besættelsen måtte flygte til Sverige, hvor han blev leder af flygtningekontoret i Stockholm, og vi ser ham spille en nøglerolle i efterkrigstidens retsopgør. Væsentligt i livsfortællingen er Hurwitz’ mangeårige virke som Danmarks første ombudsmand.

Pressen skrev

Jørn Vestergaard, Ugeskrift for Retsvæsen (UfR):

”Bogen indeholder… ikke blot en facetteret skildring af en fascinerende personlighed med en enestående faglig karriere. Den giver desuden en relevant og læseværdig oversigt over udviklingen på vigtige retsområder. I tillæg rummer den en række bidrag til et yderst såre interessant tidsbillede af hele den midterste halvdel af det tyvende århundrede – med forbindelseslinjer både bagud og fremad.

Med denne monumentale biografi om Stephan Hurwitz har Peter Garde beriget sit i forvejen omfangsrige forfatterskab på ganske imponerende vis. Bogen kan varmt anbefales.”

Lars Ovesen, lektørudtalelse

”Lad det være sagt! Denne bog er grundig og gennemarbejdet. Men det fortjener bogens hovedperson også. Jeg har nu brugt nogle timer i selskab med Hurwitz og har fået et indblik i en travl, spændende og udfordrende hverdag. Teksten bygger på gennemlæsning og analyse af tusindvis af breve samt dagbøger og man fornemmer tydeligt forfatterens dedikation”


”En bog, der for den rette låner, er sin vægt værd i guld”

 Søren Hindsholm, Kristeligt Dagblad

"Den overvældende detaljerigdom giver læseren mange oplysninger om jura, de danske emigranter i Sverige under besættelsen, retsopgøret, strafferet, efterkrigstidens kriminalpolitik..."

”Ikke bare jurister vil læse bogen med stor interesse, også andre læsere kan få et godt udbytte. Det gælder historisk interesserede og de ret mange mennesker, som ikke ved så meget om jura, og som derfor tror, at juraen altid kan afgøre sager klart og logisk. De kan her ved selvsyn se, at jura er et fortolkningsfag, der arbejder med tekster og praktiske forhold i en konkret historisk sammenhæng. Disse juridiske fortolkninger kan ikke altid blive helt klare og logiske, men så meget desto mere lærerige og spændende er disse tolkninger.”

Flemming Østergaard, Jyllands-Posten ♥ ♥ ♥ ♥

”Man er i godt selskab med Peter Garde”

Arne Mariager, Fyens Stiftstidende ♥ ♥ ♥ ♥

 "Tankevækkende ... en meget komplet bog."

”Juristen Hurwitz fylder meget. Men noget af det spændende ved manden var, at uanset juristens enorme talent, så var mennesket Hurwitz altid med. Sådan er det også i bogen.”

Gorm Toftegaard Nielsen, Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab

”Styrken er naturligvis, at fremstillingen på denne måde får en betydelig autenticitet. Bogen indeholder et udførligt register over materialet i kasserne, bibliografi over alle Hurwitz’ værker, de betænkninger, som han har været med til at udarbejde, og de kilder som forfatteren.

i øvrigt har anvendt. Forfatterens gengivelse af dette omfattende arbejde er ganske enkelt imponerende. Både arbejdsmæssigt og indholdsmæssigt.

Bogen om Hurwitz er særdeles smuk. Jeg mindes ikke at have haft en bog med et kønnere omslag og en finere opsætning af de enkelte sider.

...sammenfattende kan bogen klart anbefales til den, som virkelig ønsker en meget grundig gennemgang af hele Hurwitz’ virke og en vis indsigt i hans privatliv. Andre vil i kraft af indholdsfortegnelsen og registrene kunne få glæde af bogen til opslag om mange forskellige juridiske emner med fine juridiske analyser”.

Jens Evald, Historisk Tidsskrift

”Gardes beskrivelse af Hurwitz’ privatliv er interessant, særligt krigsårene er direkte spændende læsning.

Peter Gardes biografi om Stephan Hurwitz er samlet set læseværdig. Biografien indeholder så mange detaljer og oplysninger, at den er et fremragende opslagsværk for den, der søger oplysninger om Stephan Hurwitz og hans liv som professor, kriminalist og ombudsmand”.

Stein Husby, embedsdommer emeritus, Norge, bokomtale med etterfølgende refleksjoner og assosiasjoner i Generaladvokaten

”Peter Garde har levert et fabelaktig verk.

Gardes bok gir en inngående og meget interessant behandling av samfunnsforholdene i Danmark i Hurwitz tid. Dette er ikke uten interesse for norske jurister.

Opprinnelig var det min tanke å skrive en bokanmeldelse av kriminaldommer Peter Gardes helt enestående verk. Men med det meget omfattende og grundige verket ville dette sprengt enhver rimelig ramme for det som man vanligvis oppfatter som en bokanmeldelse – og selv med store innstramninger ville det vært situasjonen. Og Gardes verk er for verdifullt til at det avspises på en slik måte".

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen