Hertugdømmet
1232
En del af serien 100 danmarkshistorier (21) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Forvirrende og fascinerende. Sådan er Sønderjyllands historie. Hele miseren begyndte i 1232, da kong Valdemar Sejr lovede landsdelen til sin søn Abel som hertugdømme. Så var der ro på bagsmækken, troede Valdemar. Det gik helt anderledes. Landsdelen blev hertugdømme i 600 år og voksede i den tid væk fra Danmark. Nok kom Sønderjylland tilbage til den danske konge i 1460, men det var stadig hertugdømme og noget for sig. Så den store nationale danmarkshistorie om et samlet rige passer Sønderjylland ikke ind i. I 1800-tallet kom danskere og tyskere op at slås om landsdelen. Kampen gjaldt også fortiden, for hvem havde historisk ret til området?
Carsten Porskrog Rasmussen, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, følger landsdelens historie og vigtige politiske begivenheder i næsten 600 år.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Georg Metz, Information
"100 instruktive siders indføring i den uimodsigeligt komplicerede historie om Slesvig og Holsten, hvor spørgsmålet om dansk og/eller tysk er noget mere nuanceret, end det blafrende nationale føleri ellers lader forstå. […]
Historikeren Carsten Porskrog Rasmussen leverer i den fine serie 100 danmarkshistorier på de tildelte 100 sider i Hertugdømmet en oversigt over det fænomen, der uigendriveligt, før vore dages hysteri om indvandrere og flygtninge, har vækket flest voldsomme følelser i det dansk nationale sindelag. Sønderjylland, som regionen også kaldes, passer sådan set ikke ind i forestillingen om et samlet dansk rige. […]
Som Carsten Porskrog Rasmussens lille bog anskueligt fremhæver, har kampen også stået om Historiens legitimitet."
Jørgen Stage Larsen, historie-online.dk
"Valget af forfatter til denne bog er velvalgt, idet han er Museumsinspektør ved Museum Sønderjylland og i øvrigt har skrevet mange andre spændende bøger om samme emner. Han starter historien i 1232 og kommer igennem hele den indviklede delingshistorie. […] Han manøvrerer fint mellem de forskellige subjektive udlægninger, der gennem tiden er kommet fra hver sin side i debatten.
Kort fortalt er det en spændende lille bog, der kommer vidt omkring …“
Katrine Lester, bogblogger.dk
"Jeg er generelt stor fan af serien 100 danmarkshistorier som Aarhus Universitetsforlag udgiver med støtte fra blandt andet A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, og dette er et af seriens allerbedste udgivelser indtil videre. Vedkommende, saglig og faglig fremragende, velfortalt, meget præcist og om et vigtigt kapitel af danmarkshistorien. Historie når det er bedst. Hertugdømmet bør nå et bredt publikum, og hvis man ikke tidligere har stiftet bekendtskab med 100 danmarkshistorier er dette bind et virkelig godt sted at starte."
Per Eilif Månson, litteratursiden.dk
"En god og oplysende lille bog om et stort emne, som ikke kun har berørt Sønderjylland, men har været en brik i hele rigets sikkerhed. […] Et af de helt store spørgsmål har gennem historien været, hvor landsdelen hørte til: dansk, tysk, selvstændig eller noget fjerde? Tilhørsforholdene har skiftet næsten i takt med skiftende regenter, og det gøres der meget detaljeret rede for i denne lille bog."
Søren Møller, lektørudtalelse
"En kompakt fremstilling af landsdelens indviklede historie, som forfatteren har meget indsigt i. Illustrationerne fremstår i fint tryk, og landkortene giver forståelse for nogle af de mange detaljer.
Knud Holch Andersen, historielaerer.dk
“Mon ikke en pæn del af dagens praktiserende historielærere deler skæbne med denne anmelder: Vi har ikke helt styr på Sønderjyllands alias Slesvigs komplicerede historie. Men nu er chancen der – tilmed på overkommelige 100 veltilrettelagte sider. […] Slesvig har ofte fået en noget stedmoderlig behandling i de traditionelle periodeopdelte danmarkshistorier. Her viser den århusianske 100-model sin berettigelse. Det er i det tematiske længdesnit, den historiske forståelse vokser frem både med hensyn til det slesvigske særpræg og til samspillet mellem hertugdømmet og kongeriget. Og får læseren mod på mere, er såvel Danmarkshistorien.dk som 100danmarkshistorier.dk klar med kilder, noter og litteratur."
Jens Lei Wendel-Hansen, Grænsen
“I denne bog ytrer forfatteren selv henimod slutningen det ydmyge ønske, at bogen kan være med til at afhjælpe den manglende forståelse. Det er denne anmelders opfattelse, at det er lykkedes over al forventning. At forfatteren har magtet på 100 sider at skildre et yderst komplekst handlingsforløb med en righoldig mængde af faktuelle oplysninger på en levende og forståelig måde og med et vedvarende åbent øje for også eftertidens behandling af emnet, er megen ros værd."
Kirstine Dalsgaard Larsen, Herlev Bibliotek
"Bogen "Hertugdømmet" er skrevet af historiker Carsten Porskog Rasmussen og giver på bare 100 sider en grundig introduktion til Sønderjyllands historie. Bogen er enogtyvende bind i serien "100 danmarkshistorier”. Hertugdømmet i Sønderjylland er et spændende kapitel i Danmarks historie; Det handler om Sønderjyllands grænse mod Tyskland og om kongemagt. Det handler om kulturmøder, mange forskellige talte sprog, opbrud i regler og om danske rødder. […] Jeg kan kun anbefale at læse Carsten Porskog Rasmussens ”Hertugdømmet”. Også selvom du ikke skulle have aner på de sønderjyske kanter."
Mettegerdt.blogspot.com
"Et interessant emne […] godt skrevet og fint dokumenteret.”
Avisen Danmark
Kronik: "Da Sønderjylland blev til. En helt særlig del af Danmark"
15.05.2019
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Netop udkommet
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
10 oktober 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…