Aarhus Universitetsforlag
Cover

Guldet fra Øresund

1429

En del af serien 100 danmarkshistorier (77) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7597 390 3

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

”Mit håb står til havet”, udtalte Erik af Pommern, da han i 1429 indførte øresundstolden. Nu skulle ethvert skib, der passerede det nyopførte Kronborg, betale afgifter til den danske konge. Gevinsten blev med tiden enorm for såvel det kongelige husholdningsbudget som for lokalsamfundet i Helsingør. I mere end 400 år holdt tolden skruen i vandet, indtil globaliseringen sejlede den agterud. Flere og flere lande protesterede, og i 1857 gjorde øresundstraktaten igen farvandet toldfrit. I Rigsarkivet ligger de tommetykke regnskabsbøger nu tilbage som en uvurderlig kilde til en vigtig gren af en blomstrende verdenshandel.

Hop ombord med Erik Gøbel, tidligere seniorforsker fra Rigsarkivet, når han sejler i kølvandet på sundtolden.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Katrine Lester, Bogblogger
"Guldet fra Øresund er veloplagt historieformidling om en bid af danmarkshistorien der næsten er blevet glemt, men som engang var en vigtig forudsætning for vores velstand og plads i verden."

Christian Kaaber, Historie-online.dk
"Bogens forfatter er tidligere seniorforsker ved Rigsarkivet, og de mange læsere af hans store bog Under sejl fra 2021 vil kende hans evne til mane levende mennesker frem af arkivalierne. Historien om sundtolden og det brogede liv, den skabte i Helsingør fra 1429 til 1857, er her havnet i de helt rigtige hænder. 100 sider giver ikke meget plads at brede fortællingerne ud på, men Erik Gøbel leverer en fængslende, farverig og yderst informativ skildring af denne skæbnesvangre indtægtskildes kulturhistorie."

Lektørudtalelse, DBC
"Velfortalt historisk gennemgang af øresundstolden, som fungerer fremragende som indgang til emnet"

Tilføjet til kurven

Gå til kassen