Aarhus Universitetsforlag
Cover

Guldalderens moderne politik

Om krisediagnose, utopi og handling hos Johan Ludvig Heiberg

En del af fagområderne , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

259 sider
Hardback
ISBN 978 87 7934 695 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Politikken har mistet menneskelig betydning. Den er en verden for sig - løsrevet fra privatliv, religion, tanker eller kunstnerisk skaberkraft. Men i guldalderen var den moderne atomisering af menneskelivet ufuldendt. Her fandtes kritikere, der kæmpede imod.

Denne bog beskriver, hvordan én af 1800-tallets førende stemmer, nemlig digteren, kritikeren og filosoffen Johan Ludvig Heiberg, formulerede et alternativ til den fremmedgørelse og åndløshed, der voksede frem sammen med den moderne politik. Det gjorde han ikke mindst i manifestet Om Philosophiens Betydning for den nuværende Tid (1833), der nu for første gang underkastes en gennemgribende analyse.

Heiberg forestillede sig en verden, hvor filosofien kunne udfylde den samlende rolle, kunsten og religionerne før havde haft - og han fastslog med den store tyske filosof G.W.F. Hegel, at samtiden måtte rives ud af sin forgabelse i sig selv.

Heibergs lille bog er et enestående udgangspunkt for at forstå, hvordan grundtræk ved moderne politik opstod i guldalderen. Og manifestets kritiske vision er stadig relevant: Politikerleden, dyrkelsen af det nutidige og fortabelsen i det materielle præger vores tid - men Heiberg minder os om, at politikken må blive visionær og vedkommende for menneskelivet som helhed.

Indholdsfortegnelse

Indledning: Heiberg og moderne politik

1. Modernitet, manifest og subjektivering

2. Revolution, politisering, manifest

3. Krise som fortabelse i det endelige

4. Filosofiens immanens som strategisk udvej

5. Politisering, publikum og den 'højere form'

6. Religion, filosofi og politik

7. Spekulativ og politisk poesi

8. Offentligheden og damers dannelse

9. Historiefilosofi: krise og organisme

10. Filosofien i handling - eller opløsning?

11. Heibergs projekt og dets arv

Pressen skrev

Jan Pedersen, Historisk Tidsskrift 

"Ingen der søger en livfuld, engageret og kundskabsrig indgang til idédebatten i København i første halvdel af det 19. århundrede - herunder denne debats kilder og senere paralleller - bør ignore Guldalderens moderne politik."

"De sikkert fraserede, levende og indfølte tolkninger af debatterne stimulerer i høj grad læserens interesse og engagement og efterlader et stærkere og tydeligere indtryk end en mere traditionel, oversigtlig fremstilling plejer at gøre."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen