Aarhus Universitetsforlag
Cover

Grundloven

1849

En del af serien 100 danmarkshistorier (2) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 364 4

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Folkestyrets fæstning, foræret af Frederik 7. i faderlig forståelse, fred og fordragelighed. Sådan hylder vi Grundloven, og vi taler om frisind, danskhed og demokrati. Men faktisk fandt Grundloven fra 1849 sin form midt i europæisk borgerkrig og revolution, hvor de gamle monarkier faldt på stribe. Folkelig blev Grundloven kun gennem politisk import fra det store udland. Et rent dansk produkt ville ikke have været nær så demokratisk. Og selv om demokrat og demokrati hurtigt blev modeord herhjemme, var det nye folkestyre mest for de få. Var man fruentimmer eller folkehold, fremmed eller fallent, fattig eller forbryder – eller bare et fjols – kunne man stadig godt glemme alt om politisk indflydelse.

 

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Anders Abildgaard, Nordjyske

"De "100 danmarkshistorier" er en anderledes måde at skrive historie på. Hvert bind har fokus på et enkelt emne, både facon og sprog er relativt sprælsk, og den erklærede hensigt er at give "tanken modspil”. Det lykkes i høj grad for Bertel Nygaard. Meget nyt er der måske ikke, men med den skarpe vinkling er det blevet til en fin og tankevækkende historie om grundloven, der overlevede – trods alt." 

Carsten Güllich-Nørby, lektørudtalelse

"Interessant kulturhistorisk bog …”

Herning Folkeblad

"De to første bøger viser, at forfatterne ikke kun behersker det faglige niveau, man forventer, når Aarhus Universitetsforlag står som udgiver. Man formår med nutidigt sprog og vid at formidle historien på en måde, der giver lyst til at læse mere."

Ida Munk, historie-online.dk

"Intentionen med serien, skriver forlaget, er, at bøgerne kan læses på en enkelt aften, men give tanken modspil. Dette kan bogen. Forfatteren gør således op med den moderne udlægning af grundloven – fremført også af flere nulevende statsministre, Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen – som udtryk for en sammenhæng mellem den danske fredelige mindelighed og det demokratiske indhold i Junigrundloven … Forfatteren sætter således forudsætningerne for og indholdet af grundloven i relation til revolutionerne i det øvrige Europa, og han redegør for, at det med god grund er omstridt, om grundloven i sig selv kan betegnes som demokratisk. Det er vidende og levende beskrevet."

"Den lille bogs fortjeneste er, at den henter dokumentationen for grundlovens tilblivelse frem og sætter den tids danske politisk-økonomiske interesser i relation til den europæiske turbulente samtid. Dermed åbnes perspektivet for, hvorledes den danske omvæltning ikke med selvfølgelighed måtte ske i ’typisk dansk mindelighed’, men at der med vedtagelsen af grundloven blev skabt et moderat grundlag for en fremtidig demokratisering af den danske styreform."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen