Grevens Fejde
1534
En del af serien 100 danmarkshistorier (73) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Når en konge dør, plejer en efterfølger at stå klar i kulissen. Sådan var det ikke i 1533, da Frederik 1. udåndede. Rigsrådet, der skulle vælge en ny regent, kunne ikke nå til enighed og udskød beslutningen. Spliden fik modsætninger mellem katolikker og protestanter til at flamme op. Riget var i ubalance, og striden om arvefølgen førte fra sommeren 1534 til en regulær borgerkrig. Oprørske bønder hvæssede deres leer, og lejetropper blev hyret ind, blandt andet anført af en tysk greve. Den blodige fejde stod på i to lange år og banede vejen for Reformationen og afskaffelsen af den katolske kirke i Danmark.
Marchér med Lars Bisgaard, lektor ved Syddansk Universitet, tilbage til en tumultarisk tid, der så let som ingenting kunne have sat en helt anden kurs for Danmark.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Katrine Lester, Bogblogger.dk
"Lars Bisgaard gennemgår kompetent og velskrivende forudsætningerne begivenhederne før, under og efter borgerkrigen. (...) hvis man bare gerne vil blive klogere på hvad der faktisk skete og hvad der drev de mange aktører, så er Bisgaards lille bog virkelig et godt sted at lære mere og få sat perspektiv på hvordan bønder, tømre og jyske knejte egentlig kæmpede i grevens fejde…"
Michael Koch, Historie-online.dk
"Nyt syn på Grevens Fejde. Forfatteren vil gerne give alle med meninger om Grevens Fejde en mellemlang og præcis fremstilling af konflikten. […] Lars Bisgaard har på 100 sider afkodet alle de relevante spørgsmål i bogen Grevens Fejde. Bisgaard og styregruppen i projektet 100danmarkshistorier.dk opdagede til deres store overraskelse, at det seneste værk om Grevens Rejse stammer fra Paludan-Müllers tobindsværk fra 1853-1854. Lektor i historie på Syddansk Universitet, Lars Bisgaard er ekspert i senmiddelalder og reformationen. Han har i øvrigt blandt andet skrevet bogen “Christian 2. - en biografi” i 2019. Bisgaard har nu sat konflikten i et nyt lys, som både borgerkrig og arvefølgekrig."
Lektørudtalelse, DBC
"Endnu en glimrende titel i serien "100 danmarkshistorier". Sproget er godt og flydende på trods af de mange detaljer. Det nye blik på, at Grevens Fejde (...) nuancerer og revitaliserer historieskrivning om emnet"
Knud Melgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
”Bisgaard er lektor i historie på Syddansk Universitet og er ekspert i senmiddelalder og reformationen og selvom det er en korrekt historisk beretning, med mange personer og steder, så har han også skrevet en rigtig ”røverroman”. Man kan ikke sige andet, når man, som Bisgaard, vil holde sig til det historisk faktuelle, som handler om skurke og helte, der boltrer sig i en af de mest rodede konflikter i Danmarkshistorien. […] en ”røverroman”, der i spænding og intriger slår samtlige svenske forfatteres kriminalromaner af banen. […] fremragende bog, der giver sin læser en god forståelse for de begivenheder der herskede i riget under Grevens fejde. […] OMNIBUS byder gerne på fuldt hjertehus til forfatteren for den store indsats han har gjort for at få denne ”rodede” historie til at hænge bedre sammen – hvilket er lykkedes ham!”
Portræt, Frederiksborg
Podcast: "PORTRÆT #43 Tronskiftet: Arvefølgekrig i Danmark"
19.01.2024
Profundis
Podcast: "Grevens Fejde på 100 sider m. Lars Bisgaard"
22.01.2024
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…