Aarhus Universitetsforlag
Cover

Fra pest til corona

1349

En del af serien 100 danmarkshistorier (50) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price}} {{variant.price}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 615 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Folk flygtede i vild panik, men den sorte død løb hurtigere, og hverken salmer eller salver havde nogen effekt. Når man fik blodigt opkast, sorte pletter og buler på størrelse med hønseæg, var man færdig. I årene 1346-1353 døde op mod 30 % af Europas befolkning. Det var langtfra første eller sidste gang, at epidemier slog danskere ihjel i tusindvis. Siden fulgte bl.a. tuberkulose, kopper, den spanske syge og aids. Epidemierne udløste dog ikke kun død og ødelæggelse, men ofte sammenhold, samfundssind og effektiv sygdomsbekæmpelse. Nutidens indsats mod covid-19 med selvisolation, smitteopsporing og vaccine hviler netop på fortidens blodige erfaringer.

Følg med læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard fra Steno Museet, Aarhus Universitet, når han fører os levende gennem 700 års sygdomsbefængt danmarkshistorie.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Georg Metz, Information
"Lille præcis fremstilling af massesygdomshistorien i Danmark.

(...) Epidemiernes historie i Danmark anskueliggøres som antydet fra rædslerne i 1350 til koleraen 500 år senere, tuberkulosen, influenzaen, aids og polioen. Den sidste (vi) ældre levende erindrer og stadig takker skaber og især Dr. Salk for at have opfundet vaccinen mod og dermed givet en hel generation og efterfølgende generationer - samt deres forældre - den trygge barndom tilbage.

Skydsgaard slutter bogen med at slå fast, at epidemien, der skaber sammenhold og sammenhæng, kan være trædesten til en tilsvarende folkelig nødvendighed af samspil, når den formentlig værste katastrofe i menneskehedens historie, klimakrisen, for alvor skal håndteres. Inden alle diger brister.

En lille fin bog på de 100 sider, som seriens udgivelser tilbyder pr. bind."

Poul Ulrich Jensen, Historie-online
”Forfatteren Morten Arnika Skydsgaard, der er læge, historiker og museumsinspektør ved Steno Museet i Aarhus, har disponeret bogen på bedste vis, så de tilmålte 100 sider kommer omkring epidemier fra middelalderens spedalskhed og pest til den corona virus, vi oplever i dagens Danmark.

(…) Morten Arnika Skydsgaards fremragende gennemgang af 12 epidemier viser, at den nuværende covid-19 pandemi har mange fælles træk med dem, der siden Middelalderen med jævne mellemrum har ramt Danmark. Forsøgene på at forstå smitteveje og iværksætte foranstaltninger mod deres amokløb har været med til at fylde den ”værktøjskasse”, der i dag bliver taget i brug, når myndigheder og befolkning står sammen om at bekæmpe den nyeste trussel fra coronavirus. Med denne højst aktuelle og informative udgivelse, der også rumme fine illustrationer, er de 100 danmarkshistorier på fornemste vis nået halvvejs, og bogen kan anbefales på det varmeste.”

Peter Skinhøj, Ugeskrift for læger
⭐⭐⭐⭐⭐
”Teksten er velskrevet og i et sprog, så alle kan være med, men denne bog vil jeg især anbefale til alle i den sundhedsfaglige sektor med interesse for infektions- og samfundsmedicin. Med sit væld af konkret information og detaljer burde den også gerne tages med på litteraturlisten til det medicinske kandidatstudium.”

Gerda Bonderup, Dansk Medicinskhistorisk årbog 2022
”Forlaget lover, at alle forfattere fortæller med vid, humor og kløgt, og det indfrier Morten Arnika Skydsgaard til fulde, ofte med afsluttende lakoniske bemærkninger… […] ekspertisen er på plads […] Jeg vil bestemt anbefale denne bog, som er meget oplysende, og som på trods af emnet samtidigt er en fornøjelse at læse.”

Jens Bydam, Sygeplejersken, 06.2022
”Det beskrives, hvordan folk op gennem tiden har set på de smitsomme sygdomme, lige fra middelalderens overbevisning om at disse var Guds Straf for usømmelig levevis, over oplysningstidens begyndende opbygning af lægevidenskaben, der dengang mere lignede en form for heksekunst frem til nu, hvor videnskabelige eksperimenter og afdækning af årsagssammenhænge præger billedet.

Bogen er en letlæselig historisk gennemgang af epidemiers historie i Danmark.

I valget mellem pest og kolera vælger jeg covid-19.”

Katrine Lester, Bogblogger.dk
”Det er velkomment og velskrevet af læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard. Det er som resten af serien kun 100 sider, men trods de få sider når den ganske godt rundt om de vigtigste epidemier i danmarkshistorien. Det er en god indføring, og kan læses på en aften eller to – så hvis man gerne vil have en slags epidemier for begyndere, så man kan tale med til middagsselskaber, så er det virkelig en god bog.”

Knud Meldgaard, Omnibus
"Sjældent har jeg modtaget en bog fra Aarhus Universitetsforlag med større tilfredshed og glæde end bogen ”Fra pest til corona”, skrevet af læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard fra Steno Museet, Aarhus Universitet.
Min begejstring for bogen var så stor, at jeg, helt uhørt, gjorde ”reklame” for bogen på et Pressemøde arrangeret af Sundhedsminister Magnus Heunicke, hvor også direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, og direktøren for Statens Seruminstitut, Henrik Ullum, deltog. Reklamen fra min side var enkel: sørg for at samtlige husstande i Danmark får den bog hurtigst muligt og mht. penge til indkøb og distribution, så finder jeg dem.
Mit generøse tilbud vakte ikke den store begejstring hos d´herrer, så indtil videre må jeg stærkt anbefale at ALLE danske familier selv køber bogen, der, uden overdreven dramatik, eller andre kunstgreb, nøgternt og i et læseværdigt sprog, redegør for smitsomme sygdomme og diverse Pandemier i Danmark siden ”Arilds Tid”.

(...) Skydsgaard kommer seriøst rundt om det hele, selv den såkaldte minkskandale har han fået med sammen med Men in Black, Denmark.

Nøgternt og sobert præsenteres læseren for det man ved om disse kalamiteter, men Skydsgaard holder sig klogeligt fra at politisere eller gøre religiøse anstalter om ”Guds vilje” eller andet ”mumbojumbo”.

”Fra pest til corona” er måske ikke den mest ”julede bog” markedet kan byde på, men den er helt klart en af de mest nødvendige bøger, der findes på det danske marked her til Jul – eller resten af året."

Lektørudtalelse, DBC
"En glimrende udgivelse (...) der levende og velfortalt illustrerer mikrobernes svøbe og lægevidenskabens og samfundets udvikling under vægten af dem. Beretningen er krydret med spændende billedmateriale og små historier, der går tæt på dagligdagen under sygdomsbrud."

Redaktionen, Kaskelot
"Fra pest til corona er velskrevet og en god måde at blive klogere på, hvordan de store sundhedskriser har hærget igennem Danmark, og hvordan vi sammen har arbejdet på at bekæmpe dem."

Jens Bydam, Sygeplejersken
"Bogen er en letlæselig historisk gennemgang af epidemiers historie i Danmark."

P1, Kampen om historien
Radioudsendelse: "Danmarkshistoriens største dræbere"
22.02.2022

Weekendavisen, 24 spørgsmål til professoren
Podcast: "Fra pest til corona"
30.01.2022

Avisen Danmark
Kronik: "Fra pest til corona. Epidemier har altid været en trussel mod menneskeheden"
09.11.2021

Tilføjet til kurven

Gå til kassen