Aarhus Universitetsforlag
Cover

Fra jubelfest til kulturår

Danske reformationsfejringer gennem 400 år

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price}} {{variant.price}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price}}

382 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7124 295 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I 1517 slog Martin Luther sine 95 teser mod afladshandel op på slotskirkens dør i den tyske by Wittenberg. Hans bidske kritik af kirken gav genlyd over hele Europa, og mens Luther selv blev dømt fredløs og hans skrifter forbudte, slog reformationen igennem.

I Fra jubelfest til kulturår panorerer kirke- og kunsthistoriker Carsten Bach-Nielsen hen over 400 års danske fejringer af Luther og den protestantiske reformation. Han bevæger sig fra den første dogmesættende jubelfest i 1617 over enevoldens og fromhedens triumferende fester i 1700-tallet, Tusindårsfesten for den danske kirke i 1826 og festen for Hans Tausens fødsel i 1894 frem mod de fejringer, der ikke blev i det 20. århundrede. Hvor de tidlige fejringer var religiøse takkefester, blev de i 1800-tallet kulturelle manifestationer, og Luther garant for oplysning, frihed og udvikling. Anderledes besværlig var den tyske arv i 1917 og i 1936.

Reformationen har de seneste 400 år været anledning til fest og overdådighed. Men også til anerkendelse, tugt og vækkelse. Desuden til samling af kirken og danskerne mod 'de andre'. Alt det og mere til gør Carsten Bach-Nielsen rede for i denne festens kulturhistorie, hvor han også ser frem mod jubelåret i 2017 og diskuterer nutidens blik på fejringens raison d'etre.

Pressen skrev

Karsten Nissen, Kristeligt Dagblad

"Carsten Bach-Nielsen er som forfatter veloplagt og velskrivende og ikke uden humor. Man er i godt selskab under læsningen, og jeg anbefaler bogen på det varmeste."

 

 Thomas Rheinholdt Rasmussen, Præsteforeningens Blad

 "... et pragtværk er det, og Carsten Bach-Nielsen skal have tak for det. Det skal anvendes nu i jubilæumsårene, men sandelig også i tiden derefter, for at understrege, hvorledes identitet bevæger sig, og nationen definerer sig selv."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen