Forsvar for nationen
Nationalstaten under globaliseringen
En del af fagområderne Historie (samtid), Integration, Kulturhistorie og Samfundsvidenskab
Mere om bogen
Om bogen
Kan man være liberal og national på samme tid? Kan et multietnisk samfund fungere som nationalstat? Vil nationalstaten fortsat have en rolle at spille i en globaliseret tidsalder? Det er nogle af de hovedspørgsmål, der bliver diskuteret i denne bog. På alle tre spørgsmål svarer forfatteren ja.
Bogen argumenterer for, at medlemskabet af en nation giver det enkelte menneske mulighed for at foretage meningsfulde valg, både for sit eget liv og for sit samfund. Den forklarer, hvorfor nationalstaten også i fremtiden er en "rationel investering".
Men det forudsætter, at vi fornyer vores forståelse af, hvad det vil sige at være dansker. I Danmark har vi historiske forudsætninger for en sådan ny forståelse, men inspirationen kan også komme udefra. Bogen viser hvorfra og giver et bud på en fornyet dansk identitet, som er baseret på en nationalfølelse, der er forenelig med en kosmopolitisk bevidsthed.
Forfatterens forsvar for nationen bygger på liberale værdier som personlig frihed, rettigheder og pluralisme, men også på republikanske som pligter, solidaritet og loyalitet over for staten og fællesskabet.
Bogen rummer mange profilerede synspunkter og anderledes vinkler på det danske samfund, men er samtidig et bidrag til den danske tradition for konsensus om grundlæggende værdier.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Lars Ebbensgaard, rektor for Lemvig Gymnasium Dansk Kirketidende
"Man bliver glad for denne bog."
"Den viser en vej ud af det morads, vi er kommet ind i som lille rig nation."
"[...] velskrevet og grundig i sin argumentation."
"Der er en guldgrube af eksempler og fortællinger."
"[...} bogen sætter ord på de holdninger, jeg mærker på de unge danske studenter. De er patrioter med en kosmopolitisk indstilling [...]"
Kristoffer Astrup, Politik
"...en interessant og velskrevet bog med et fint sammenhængende argument til debatten om behovet for danskhed og national sammenhængskraft. Bogen kan således anbefales til alle, der ønsker en bred introduktion til forskellige tilgange til nationsbegrebet."
Dennis Nørmark, Kontur
"Michael Böss har i al stilfærdighed begået en politisk ukorrekt provokation: En yderst velargumenteret indføring i, hvad nationen er for en størrelse, og hvorfor det er så væsentligt for os at forsvare den og bevare den."
Jesper Beinov, Berlingske Tidende
"Formidling af vanskeligt tilgængeligt stof på en forbilledlig klar måde, som kun de færreste humanistiske forskere magter."
"Bogen fortjener et stort publikum blandt alle dem, der er interesseret i, hvordan det nationale skal forstås i globaliseringens tidsalder."
Hans Hauge, Jyllands-Posten
"Bogen er velskrevet; Böss har en imponerende indsigt, og bogen er først og fremmest et godt eksempel på forskningsformidling."
Henrik Jensen, Kristeligt Dagblad
"Der er godt at hente i denne bog, som kommer ud i rigtig mange hjørner med en vanskelig problemstilling - den om nationen og nationalstatens fremtid."
"Böss har vendt mange sten, det vil sige bogstabler, for at få greb om dem, og hatten af for det. Bogen er skrevet i et klart og effektivt sprog."
"[...] bogen er også brugbar som opslagsbog som følge af udmærkede navne- og stikordsregistre og en 26 siders litteraturliste."
Bent Birk Kristensen, Lektørudtalelse
"[...] en omfangsrig og lærd bog om et aktuelt og vigtigt emne."
FagBogInfo
"[...] forklarer, hvorfor nationalstaten også i fremtiden er en 'rationel investering'. Men det forudsætter, at vi fornyer vores forståelse af, hvad det vil sige at være dansker."
"[...] giver et bud på en fornyet dansk identitet, som er baseret på en nationalfølelse, der er forenelig med en kosmopolitisk bevidsthed."
"Bogen rummer mange profilerede synspunkter og anderledes vinkler på det danske samfund, men er samtidig et bidrag til den danske tradition for konsensus om grundlæggende værdier."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…