Aarhus Universitetsforlag
Cover

Fornuftens perversion

modoplysning og 200 års krig mod fornuftens herredømme

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

244 sider
Paperback
ISBN 978 87 7934 360 3

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Er det sandt, at oplysning fører lige fra den franske revolution til nutidens demokrati? Ikke, hvis man spørger modoplysningen, som denne bog beskriver: Oplysningsfilosofien perverterer det, der gør livet stabilt og sandt, den forvandler mennesket til noget monstrøst, friheden til trældom og terror - og fornuften til ufornuft.

Modoplysningen er både en radikal form for oplysningskritik og navnet på en historisk periode, der strækker sig over årtierne før, under og efter den franske revolution. Denne bog giver for første gang på dansk et præcist billede af modoplysningen - og rummer nyoversatte primærtekster af de tre centrale modoplysningstænkere Edmund Burke, Joseph de Maistre og Juan Donoso Cortés.

Oplysningsprojektet er i dag er under angreb fra mange sider - lige fra radikal islamisme, konservativ nationalisme og new age-bevægelser til filosofiske modestrømninger. Men oplysningen er altid blevet sagt imod, og skal vi forstå modoplysningen også i dens nutidige former, må vi kende dens idéhistorie. Det er den, der fortælles i Fornuftens perversion.

Pressen skrev

Erik Nicolaisen Høy, Lektørudtalelse

"Modoplysningen er et overset emne. Denne er den første systematiske introduktion af dens tænkere.

Filosofisk og idéhistorisk introduktion til modoplysningen belyst gennem tre centrale tænkere."

Frederik Stjernfelt, Weekendavisen

"Mikkel Thorup er efterhånden ved at stå frem som et både stort og produktivt idéhistorisk talent. Hans område er især politisk filosofi og tænkning. Hans nyeste bog er en fremragende kortlægning af anti-oplysningens rødder i europæisk idéhistorie. Det er således et stykke idéhistorie med akut adresse til aktuelle spændinger, denne bog leverer. Thorups idéhistoriske vinkel interesserer sig i det hele taget for spændinger og opgør - ideen er, at idéhistoriske præstationer som regel også er indsatser i en samtidig ideernes kamp, som det gælder om at begribe, snarere end alene at interessere sig for den enkelte løsrevne tænkers verdensbillede."

Søren Engelsen, Det ny Clarité

"Det er Thorups bedrift nøgternt at vise, hvordan modoplysningen baserer sig på en reduktiv læsning af oplysningen [...]. Det særligt interessante ved Fornuftens perversion er, at bogen også er et indlæg i debatten om, hvad der med rette fortjener navnet oplysning - og et yderst relevant indlæg om end debatten tages 'ad omvejen' via en idéhistorisk beskæftigelse med oplysningens modstandere.

Thorup rammer ikke blot modoplysningens og dennes nutidige arvtagere i sin kritik af deres fejllæsning af oplysningstraditionen. Han rammer samtidig det man kan kalde det selvhøjtidelige forsvar for oplysning, der også dominerer den nutidige debat.

Thorup har begået en vigtig bog, der ikke bare er historisk interessant, men yderst relevant for nutidens værdidebat.

Thorup bevæger sig prisværdigt ud på idéernes slagmark med hårdtslående argumentation baseret på grundig idéhistorisk forskning."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen