
Forkant og bagland
Aarhus Universitet og omverdenen - 94 års samvirke
En del af fagområderne Historie og Historie (Århus)
Mere om bogen
Om bogen
C.F. Møllers gule universitetsbygninger i og omkring Universitetsparken tårner sig op over Aarhus som et fornemt monument. En gang var universitetet byens yderste grænse. I dag er det en del af byens pulserende hjerte.
Udviklingen skyldes ikke mindst Universitets-Samvirket, Aarhus, der fra sin grundlæggelse i 1921 var en hovedaktør i bestræbelserne for, at den stærkt voksende by blev en universitetsby på forkant med udviklingen. Sidenhen blev Samvirkets rolle i højere grad at udgøre universitetets lokale bagland, især da universitetet blev statsligt i 1970. I 2015 besluttede Samvirket at nedlægge sig selv. Dets rolle under fortegnet samvirke og samspil var udspillet.
Med Forkant og bagland sætter tidligere rektor for Aarhus Universitet, Henning Lehmann, en mindesten over Samvirket og vurderer dets betydning for universitetets integration i byen.
Indholdsfortegnelse
Fra forkant til bagland
Fra vikingernes verden til ringvejenes herrer
En ny institution og dens integration i byen
Knaldperler under arken og den centrifugale centralisme
Akser, tangenter, klynger og knudepunkter
Markskel, Mariekiks og milliarder
Vennekredse og vendekredse
Et gavebrev og et broderie anglaise
Forlaget skriver:
18 maj 2022
Bogtorsdag 2. juni
Vær med, når Aarhus Universitetsforlag og Det Kgl. Bibliotek - Aarhus - fejrer månedens forfattere og nye bøger. 2. juni kl…
11 maj 2022
Tillykke til Else Roesdahl med Erik Westerby-prisen
Torsdag den 12. maj 2022 modtager Else Roesdahl, professor emeritus ved Aarhus Universitet, den største pris inden for arkæol…
11 april 2022
Bogtorsdag 5. maj
Vær med, når Aarhus Universitetsforlag og Det Kgl. Bibliotek - Aarhus - fejrer månedens forfattere og nye bøger. 5. maj kl.…