Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004
En del af fagområderne Historie (samtid) og Integration
Mere om bogen
Om bogen
Da Károly Kovács ankommer til Kastrup Lufthavn i 1956, bliver han modtaget som en helt. Hundredvis af danskere er mødt op for at se en ægte flygtning, og blitzlysene fra pressefotografernes kameraer blænder ham. Károly er den første flygtning fra opstanden i Ungarn i den første flygtningebølge til Danmark, siden FN's konvention om flygtninges retsstilling trådte i kraft i 1954.
Károly er samtidig den første hovedperson i Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004. Vi følger Károly til havet for første gang, ind på pigernes kollegieværelser og ind på skattekontoret til torskegilde - mens Land&Folk splittes af stridigheder om den rette holdning til opstanden i Ungarn, og mens Danmarks Radio bryder forbuddet mod reklamer for at samle penge ind til ungarske flygtninge.
Bogens sidste hovedperson er Mirwais Salem, en af de få afghanere, der får asyl i Danmark i sommeren 2002. Vi følger ham i mødet med de frivillige i Dansk Flygtningehjælp og i hans forsøg på at forstå det danske demokrati, hvor udlændingepolitikken strammes, mens landsbyboerne i Nørager tager imod ham med åbne arme, og Dansk Folkeparti foreslår at se stort på internationale konventioner.
I 2004 har FN's konvention om flygtninges retsstilling været i funktion i 50 år, og i den periode har 120.000 flygtninge fået asyl i Danmark. Flygtningenes danmarkshistorie 1954-2004 er fortællingen om disse mennesker og det samfund, der tog imod dem. Om hverdagsliv, politiske magtspil, juridiske spidsfindigheder og møder med mennesker, der greb afgørende ind i deres liv.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Isi Foighel, professor, dr.jur. og tidl. formand for Dansk Flygtningehjælp, Anmeldelse på Institut for Menneskerettigheders hjemmeside
"[...] gør et dybt og varigt indtryk på læseren."
"Det skyldes også den grundighed og detaljerigdom hvormed forfatterne har behandlet deres emne."
"Den er et flot og betydningsfuldt indlæg i samfundsdebatten."
Lisbeth Algreen, Fred & frihed
"[...] en meget vigtig bog.
"[...] let læst og spændende trods sit omfang og de mange facts."
"[...] giver en fin gennemgang af de stramninger, der løbende er sket på området."
Claus Clausen, Morgenavisen Jyllandsposten
"Dette nødvendige og detaljerede stykke danmarkshistorie er fortællingen om disse mennesker og det samfund, der tog imod dem."
Mads Bruun Pedersen, Socialistisk Information
"Som en introduktion til et stykke Danmarkshistorie er bogen virkelig nyttig. Hertil kommer, at den er velskrevet."
Randi Nordahl, Amnesty
"[...] fremragende.
"En utrolig velskrevet og vedkommende bog [...]"
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…