Filosofisk etik
Normativ etik, praktisk etik og metaetik
En del af fagområdet Filosofi og etik
Redigeret af
Anne-Marie S. Christensen
Med bidrag af
Finn Arler,
Lars Grassmé Binderup,
Anne-Marie S. Christensen,
Caroline Schaffalitzky de Muckadell,
Morten Dige,
Stig Børsen Hansen,
Nils Holtug,
Klemens Kappel,
Carsten Fogh Nielsen,
Anne Marie Pahuus,
Jacob Rendtorff og
Peter Sandøe
Mere om bogen
Om bogen
Etiske overvejelser gennemsyrer det menneskelige liv. Vi har en opfattelse af, hvad der er vigtigt og rigtigt i livet, og vi noterer os, eller raser over, hvis vi eller andre handler mere egoistisk eller snæversynet, end vi havde forventet. Men vi kan også blive i tvivl om, hvad der er etisk rigtigt, både personligt og i forhold til familie, studier, arbejde og samfundsspørgsmål. Dermed opstår et behov for at træde et skridt tilbage og reflektere over vores etiske grundantagelser.
Den filosofiske etik bidrager til denne refleksion ved at være en nuanceret og systematisk undersøgelse af etikken. Den hjælper os til at få et større overblik over, hvilke etiske antagelser og principper vi finder rigtige - og ikke mindst hvorfor.
Dette er en tematisk opbygget grundbog i nutidig, filosofisk etik. Første del præsenterer nøglepositioner inden for den normative etik. Anden del undersøger en lang række praktisk etiske områder som bioetik, miljøetik og krigens etik, mens sidste del giver en oversigt over metaetikken, som er den filosofiske etiks teoretiske del. Hver artikel følges af forslag til yderligere læsning samt arbejdsspørgsmål.
Bogen er skrevet af landets førende forskere i etik og er uomgængelig læsning for enhver, der er interesseret i at vide, hvor den filosofiske etik befinder sig lige nu.
Pressen skrev
Erik Nicolaisen Høy, Lektørudtalelse
"Det er lykkedes for forfatterne at gøre den akademiske tilgang bredt forståelig ... Et dagsaktuelt og moderne bud og overblik på etik og moral."
Rita Nielsen, sygeplejerske, Sygeplejersken
"Filosofisk etik - mere spændende end krimi"
"Er bogen relevant for sygeplejersker? Jeg mener, den er et must, hvis du underviser i etik, hvis du skriver opgave inden for etik, eller hvis du har det som undertegnede: At filosofisk etik er mere spændende end en kriminalroman. Så må du eje denne bog."
"Bogen har gode litteraturhenvisninger, og efter hvert kapitel er der relevante arbejdsspørgsmål."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…