Aarhus Universitetsforlag
Cover

Det første fængsel

1620

En del af serien 100 danmarkshistorier (7) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 470 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Tvangsarbejde og lænker. Og kongens hæder på slagmarken. Christian 4. havde i 1600-tallet brug for mennesker til at vinde sine stort anlagte krige, og kriminelle blev straffet med arbejde. Ikke henrettelse. I 1620 opstod Danmarks første fængsel derfor som et effektivt spildprodukt. Så kunne de lære det. Og vi kan lære om fængslets glemte historie, der også er fortællingen om en af statens grundpiller og om de dramatiske forsøg på flugt. For trods brutal disciplin udviklede fangerne snedige flugtplaner, gravede tunneller og gemte file i køjerne. Men myndighederne slog hårdere og hårdere ned. 

Johan Heinsen, lektor i historie ved Aalborg Universitet, har buret sig inde for at fortælle fængselshistorie, hvor tvang, frygt og frihedsdrømme er drivkræfter.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Anders Abildgaard, Nordjyske

"Klar tale. Johan Heinsens aldeles usentimentale kortlægning af fængslets historie herhjemme er fornem historieskrivning og kan varmt anbefales til enhver – uanset hvilken side af tremmerne man befinder sig på."

"Den er i al sin saglighed en fuldstændigt gruopvækkende skildring af forholdene: Dengang kunne folk blive dømt til livslangt straffearbejde i lænker for selv ubetydelige forseelser som småtyverier og bagtalelse. … Barske tider, barske folk. Johan Heinsen gengiver det hele råt for usødet i sin fortælling om, hvordan den danske statsmagt engang behandlede sine fanger."

Michael V. Jensen, lektørudtalelse

"Bogen er lettilgængelig og ganske velskrevet. Med sine 6 hovedafsnit og korte underkapitler gør den det overskueligt for læseren at få et indblik i et stykke glemt Danmarkshistorie. Det er interessant læsning, der med alle de små personhistorier kan virke både fascinerende og fængslende."

Jeanette Varberg, Politiken

“Dermed tager Johan Heinsen læseren med på en velfortalt rejse igennem fængslets historie i Danmark. […] Heinsen tager os med tilbage til det historiske København gennem en gåtur i byens gader. Det er et godt greb, og som læser ser man de gamle fængselsbygninger tårne sig op i det nu centrale og fine København. Her sættes nutidens idyl i kontrast til de tusindvis af mænd og kvinder, som slavede for staten. […] Forfatteren fortæller levende om de mange fangeflugter, og det lykkedes for mange at smage friheden. […] Samtidig var fængslets indretning, som Heinsen så fint beskriver, en hårfin balance mellem at holde fangerne indespærret og at holde dem i live."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen