Aarhus Universitetsforlag
Cover

Det første fængsel

1620

En del af serien 100 danmarkshistorier (7) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 470 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Tvangsarbejde og lænker. Og kongens hæder på slagmarken. Christian 4. havde i 1600-tallet brug for mennesker til at vinde sine stort anlagte krige, og kriminelle blev straffet med arbejde. Ikke henrettelse. I 1620 opstod Danmarks første fængsel derfor som et effektivt spildprodukt. Så kunne de lære det. Og vi kan lære om fængslets glemte historie, der også er fortællingen om en af statens grundpiller og om de dramatiske forsøg på flugt. For trods brutal disciplin udviklede fangerne snedige flugtplaner, gravede tunneller og gemte file i køjerne. Men myndighederne slog hårdere og hårdere ned. 

Johan Heinsen, lektor i historie ved Aalborg Universitet, har buret sig inde for at fortælle fængselshistorie, hvor tvang, frygt og frihedsdrømme er drivkræfter.

Thomas Oldrup

Thomas.JPG

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Anders Abildgaard, Nordjyske

"Klar tale. Johan Heinsens aldeles usentimentale kortlægning af fængslets historie herhjemme er fornem historieskrivning og kan varmt anbefales til enhver – uanset hvilken side af tremmerne man befinder sig på."

"Den er i al sin saglighed en fuldstændigt gruopvækkende skildring af forholdene: Dengang kunne folk blive dømt til livslangt straffearbejde i lænker for selv ubetydelige forseelser som småtyverier og bagtalelse. … Barske tider, barske folk. Johan Heinsen gengiver det hele råt for usødet i sin fortælling om, hvordan den danske statsmagt engang behandlede sine fanger."

Michael V. Jensen, lektørudtalelse

"Bogen er lettilgængelig og ganske velskrevet. Med sine 6 hovedafsnit og korte underkapitler gør den det overskueligt for læseren at få et indblik i et stykke glemt Danmarkshistorie. Det er interessant læsning, der med alle de små personhistorier kan virke både fascinerende og fængslende."

Jeanette Varberg, Politiken

“Dermed tager Johan Heinsen læseren med på en velfortalt rejse igennem fængslets historie i Danmark. […] Heinsen tager os med tilbage til det historiske København gennem en gåtur i byens gader. Det er et godt greb, og som læser ser man de gamle fængselsbygninger tårne sig op i det nu centrale og fine København. Her sættes nutidens idyl i kontrast til de tusindvis af mænd og kvinder, som slavede for staten. […] Forfatteren fortæller levende om de mange fangeflugter, og det lykkedes for mange at smage friheden. […] Samtidig var fængslets indretning, som Heinsen så fint beskriver, en hårfin balance mellem at holde fangerne indespærret og at holde dem i live."

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Arbejdet var hårdt, maden var dårlig og dødeligheden var høj. Derfor var fangerne heller ikke særlig tilfredse med deres situation, og oprør og flugtforsøg var udbredte. I de følgende århundreder udvikledes fængselstanken indtil det nuværende fængselsvæsen tog sin begyndelse i midten af 1800-tallet. Det er den historie, Johan Heinesen ruller op for os i Det første fængsel, og det er virkelig interessant. Synet på kriminelle, på straf og på fængsler har ændret sig over århundrederne, og med udgangspunkt i konkrete fangers historier inviteres vi ind i et (for mig i hvert fald) ukendt hjørne af danmarkshistorien. […] Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling."

Bibliotekar, Københavns Hovedbibliotek

"Jeg har en svaghed for bøger, som rokker ved gængse forestillinger, især om vores historie, og bringer nuancerne frem. Det gør Johan Heinsens bog 'Det første fængsel'.

Christian IV er kendt som byggekongen, men nogle af hans vigtigste bygninger er imidlertid blevet glemt eller endda fortrængt. Måske for ikke at sværte nationalhelten og vise hans skyggesider, kynisme og brutalitet. Ikke desto mindre er Trunken et banebrydende byggeri – særligt i europæisk sammenhæng. Trunken var en tvangsarbejdsanstalt på Bremerholmen. […]

Bogen løfter en flig af sløret for vores kulturarv, som ikke er rar at mindes. […] For os, der synes, livet er for kort til skønlitteratur, fordi der udkommer så mange spændende bøger om virkeligheden, er 'Det første fængsel' en lækkerbisken, og for interesserede i Københavns historie er den et must." 

Morten Lassen, Gymnasieskolen

"På trods af de mange beretninger om de umenneskelige forhold er det svært ikke at lade sig rive med af disse rædselskabinetter. Forfatteren sparer da heller ikke på de gode historier, og især sammenholdet mellem fangerne beskrives indgående. De var ens nærmeste, og overlevelse og flugt afhang udelukkende af et tillidsfuldt forhold. […] Forfatteren slutter af med at sætte spørgsmålstegn ved Michel Foucaults meget indflydelsesrige teori om det moderne fængselsvæsens gennembrud i begyndelsen af 1800-tallet, for faktisk var brugen af frihedsberøvelse som straf ”mere udbredt i tiden før det moderne fængsel”. 

Bogen er gefundenes Fressen for enhver med interesse for straf- og fængsels­historie. Og for alle os andre."

Lasse Taagaard Jensen, historielaerer.dk

"Johan Heinsen kombinerer i ”Det første fængsel” på fortrinlig vis både fængselshistorien og de indsattes historie; hvorfor fængslet opstod, fangernes levevilkår og beretninger fra de indsatte. […] Gennem forhørsprotokoller illustrerer Heinsen, hvorledes problemerne i fængslerne dengang, minder om dem, vi hører om i dag; hierarki, sort økonomi, vold og intern justits mellem fangerne. Historiernes krydres med beretninger om opfindsomme fangeflugter, som næsten altid fænger …"

Finn Byrgesen, bogsyn.dk

"Det er en barsk bog det her, men også en meget velskrevet historie om fængslerne for nogle hundrede år siden, der mildest talt ligger i en ganske, ganske anden klasse end de luksusceller med bad og TV, som livstidsfanger i Danmark bliver anbragt i i dag. Tvangsarbejde, fangeoprør, brutalitet og torturinstrumenter, Trunken på Amager, opbygningen af fængslerne i 1850'erne efter amerikansk forbillede. Forfatteren gør op med den forestilling, at fængslerne i Danmarks 1800-tal ikke var en egentlig ny og humanitær opfindelse men så at sige mere gammel vin på nye flasker. En videreudvikling af noget eksisterende."

Jørgen Mikkelsen, Personalhistorisk Tidsskrift

“Lektor Johan Heinsen, Aalborg Universitet, der er en af de bedste kendere af 16-1700-tallets kriminalitets- og fængselshistorie, har kaldt sin bog Det første fængsel. Titlen refererer til Trunken, fængslet på Bremerholm, der eksisterede fra 1620 til 1741, men i bogens afsluttende afsnit trækker Heinsen trådene op til fængselsreformerne i 1840’erne […] 

Heinsen bidrager også med megen ny forskning, især om fangekultur og de mange flugtforsøg fra Trunken. Det er for eksempel interessant, at især fanger med soldaterbaggrund var tilbøjelige til at søge friheden. Som Heinsen bemærker, hang det måske sammen med, at mange af dem allerede havde erfaringer med desertion fra deres tid i regimenter med hvervede soldater. Endnu mere spændende er dog den fyldige beskrivelse af magthierarkiet blandt Trunkens fanger i begyndelsen af 1700-tallet, og hvordan dette blandt andet kom til udtryk gennem særlige indvielsesritualer og sort økonomi (vedr. salg af mad og brændevin m.m.). Det er naturligt at drage paralleller til nutidens debatter om stærke og svage fanger.

I overensstemmelse med forlagets oplæg har Heinsen tilstræbt en let tilgængelig og fængende skriveform. Det lykkes ganske godt, og undervejs får han også tilført det danske sprog et par nye udtryk, bl.a. torturporno."

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside, høj opløsning (pdf-format)

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen