Aarhus Universitetsforlag
Cover

Dronningen griber magten

1387

En del af serien 100 danmarkshistorier (55) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 803 3

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

En sensommerdag i 1387 greb Margrete 1. magten. Ugen forinden var hendes søn, teenagekongen Oluf, pludselig død, og Norden stod uden regent. Men ikke længe. Som datter af Valdemar Atterdag kendte Margrete magtspillets regler, og ved snarrådig snilde blev hun indsat som rigets overhoved. Efterfølgende satte hun sine krigslystne konkurrenter skakmat og forenede Norden. Margrete var nu middelalderens mægtigste majestæt. Andre dronninger som Thyra, Dorothea eller Sophie Amalie har måttet stå i skyggen af deres mænd. Ikke desto mindre er det ikke blot lykkedes dem at opfostre magtbegærlige sønner, men også at præge nationens sindelag.

Følg med, når museumsinspektør Mikkel Leth Jespersen røber, hvordan landets dronninger fra den ene Margrete til den anden har været med til at forme Danmark.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Katrine Lester, Bogblogger.dk
”Dronningen griber magten giver en hurtigt og let forståelig introduktion til dronningerollen igennem tiderne, og til hvordan vi har set på dronningerne efterfølgende. Det er interessante nedslag i danmarkshistorien, der giver lyst til at læse mere – og nyt syn på de kvinder, der ikke altid kun var hustruer og mødre, men også spillere i det storpolitiske spil i egen ret.”

Jørgen Stage Larsen, Historie-online
"Bogen giver imidlertid et glimrende billede af dronningernes magt eller mangel på samme og er samtidig en hurtig og let læselig indføring i denne væsentlige del af danmarkshistorien." 

Lektørudtalelse, DBC
"Velskrevet og vigtig bog, som også er nytænkende, idet den viser, at dronninger igennem tiden, meget ulig den fortælling, vi normalt hører, har haft meget magt og et stort råderum."

Herning Folkeblad
Artikel: "Forstå nutiden gennem historien"
04.06.2022

Avisen Danmark
Kronik: "Dronning Margrete 1. greb magten i eget navn"
16.04.2022

Knud Meldgaard, Omnibus
"Det er en særdeles velskrevet bog Mikkel Leth Jespersen har præsteret. Et stykke danmarkshistorie vi ikke tidligere har stiftet bekendtskab med, men det kan man altså nu. Bogen fortjener en stor læserskare og får herfra de bedste anbefalinger og vi giver derfor gerne 'fuldt hjertehus': seks hjerter til bogens forfatter!”

Tilføjet til kurven

Gå til kassen