Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den klassiske psykiatris historie

Pioneren Harald Selmer og psykiatriens fødsel i Danmark

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

142 sider
Paperback
ISBN 978 87 7219 111 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Lægen Harald Selmer er med rette blevet kaldt den danske psykiatris fader. Hans pionerindsats fandt sted i midten af 1800-tallet, hvor han oprettede den første moderne anstalt til behandling af sindssyge i Risskov ved Aarhus. Han var forarget over datidens usle behandling af de sindssyge og ønskede med det nye hospital at forbedre deres vilkår.

Takket være Selmer fik Danmark et nationalt, tidssvarende sindssygevæsen med anstalter i hele landet, der samtidig dannede grobund for det lægelige speciale psykiatri. Med flid og nidkærhed kontrollerede Selmer ikke bare den mindste detalje i patienternes behandling på anstalten i Risskov, han styrede også den nationale psykiatris store linjer.

I Den klassiske psykiatris historie fortæller tidligere overlæge og professor Per Vestergaard, hvordan Selmer gennem sit 25-årige virke lagde grunden til den behandlingskultur, der på godt og ondt kom til at præge de næste mange års danske psykiatri. Selmer argumenterede i skrift og gerning så overbevisende for den lægefaglige psykiatris overlegenhed, at nye videnskaber som psykologi, pædagogik og sociologi først ved indgangen til det 21. århundrede for alvor vandt fodfæste i dansk psykiatri.

Hør Per Vestergaard fortælle om Den klassiske psykiatris historie i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd

Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

Pressen skrev

Maria Cuculiza, Sundhedspolitisk Tidsskrift
⭐⭐⭐⭐⭐
"Den klassiske psykiatris historie er interessant læsning for alle med interesse for det psykiatriske område. Per Vestergaard er en dygtig og sober historiefortæller, men dog også i stand til at få anbragt nogle klare og hårde spark ind i sit fag, som er værd at reflektere over."

Christian Graugaard, Politiken
❤️ ❤️ ❤️ ❤️

"Per Vestergaard har skrevet en fin lille introduktion til en faglig pioner og hans tid, og vil man forstå psykiatriens danske rødder, er 'Den klassiske psykiatris historie' et udmærket sted at starte."

Ole Sonne, Dansk Medicinhistorisk Årbog 2021
"I det hele taget kommer denne velskrevne bog på en grundig måde rundt om datidens indretning af afdelingerne, personalet, brugen af tvang og de begrænsede behandlingsmuligheder og dette fags spæde begyndelse og første udvikling. I lighed med de to tidligere bind kan den varmt anbefales."

Karin Garde, Ugeskrift for Læger
”Per Vestergaard har et levende, ikke dømmende, engageret forhold til emnet, et livligt og godt sprog og et overblik over dette højst komplekse område, organisatorisk og videnskabeligt. Bogen kan stærkt anbefales til alle interesserede…”

Weekendavisen
Artikel: "Ud af dårekisterne"
19.02.2021

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen