Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den glemte inkvisition

1818

En del af serien 100 danmarkshistorier (26) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7184 914 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Pisken smældede på værtshusholder Otto Nagels ryg i fængslet, hvor han i 1818 sad inde for at stå i spidsen for en tyvebande. I de mørke celler levede de indsatte ikke kun af vand og brød, for den hårde kost bestod også af vold og lang varetægt. Mistænkte havde ikke mange chancer for at bevise deres uskyld. Ville de ikke tilstå, røg de ofte ind på ubestemt tid. Så kunne de lære det. Forhørsdommere, betjente og arrestforvarere lyttede nemlig ikke til folk fra samfundets bund. Grundloven fra 1849 lovede dog bod og bedring i stedet for mishandling af misdæderne, men først i 1919 trådte Danmark med retsreformen ud af enevældens og politistatens skygge. Nu skulle retssikkerhed erstatte magtarrogance.

Lars Andersen, lektor i historie ved Aalborg Universitet, fortæller om 1800-tallets gale og geniale forhørsdommere, der jagtede brutale forbrydere og uskyldige tjenestepiger.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

"Lars Andersen, der er lektor i historie ved Aalborg Universitet, gennemgår retsdebatten og enkelt reformer i 1800-årene med adskillige eksempler. Det gør det spændende at læse og viser igen-igen, at retskilderne er helt forrygende gode kilder, når man vil undersøge fx 1800-årenes mennesker. Også mennesker i lokalsamfund, som ikke normalt efterlader sig de store kildemængder. Og i ”Den glemte inkvisition” får man altså besked om, hvordan straffesagerne foregik, og hvilke problemer der fulgte af det. Det er gjort let og velskrevet som de andre udgivelser i serien, og der er ingen grund til at holde tilbage på anbefalingerne.”

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Lars Andersen gennemgår meget præcist og velskrevet retstilstanden i 1800-tallet og fortæller om inkvisitionsprincippet og dets udbredelse i dansk ret. Det var nyt for mig, at disse gammeldags principper holdt sig så længe i Danmark (men ikke nyt, at vi stadig er et af de vestlige lande, der varetægtsfængsler mest). Det er godt at blive klog på.”

Carsten Güllich-Nørby, lektørudtalelse

"Lettilgængelig og informativ bog om et uhyggeligt kapitel i dansk retsvæsen fremragende formidlet af tekst og illustrationer”.

Klaus Slavensky, Dagbladet, Stevnsbladet og Søndagsavisen

"Retsstaten faldt ikke ned fra himlen. Sådan lyder den sidste sætning i bogen: »Den glemte inkvisition«, som netop er udkommet på Aarhus Universitetsforlag. Og denne sætning dækker over et ukendt, og horribelt, kapitel i danmarkshistorien fra dengang, da man var skyldig, indtil andet blev bevist. Bogen er skrevet af Lars Andersen, som er lektor i historie ved Aalborg Universitet, og er den 26. bog i forlagets prisværdige serie med 100 danmarkshistorier på hver 100 sider til 100 kroner.

Bogen er i sig selv et retsdokument om den træge modernisering og demokratisering af Danmark i 1800-tallet, og den påviser desuden, at Danmark stadig er blandt de mest varetægtsfængslende lande i Europa. Det gør »Den glemte inkvisition« til både en historisk bog og til et nutidigt dokument i den stadige kamp for en human retspleje."

Knud Meldgaard, OMNIBUS

"Vi har derfor behov for, med jævne mellemrum, at blive holdt i ørene mht. til opfattelsen af vores retssikkerhed og deraf ofte følgende selvtilfredshed – og det kan Lars Andersen, der er lektor i historie ved Aalborg Universitet. Han har skrevet bogen ”Den Glemte Inkvisition” i serien 100 danmarkshistorier i anledning af 100-året for den nye retsplejelov af 1919, og det er ikke umiddelbart nærlæsning for mindreårige, men gerne for teenagere og opefter. 

Læs og bliv mere vidende, måske ovenikøbet lidt klogere! 

Lars Andersen tager os med ind i en stor del af den danske retsplejes historie, så man næsten føler piskeslagene på sin egen ryg, og vi bliver konfronteret med nogle af retssystemets værste sadister, ofte politifolk, der stod for anholdelser og det korporlige, og stupide, rigide dommere, der stod for strafudmålingen. Alt i Kongens navn."

Jette S.F. Holst, gyseren.dk

"Jeg har egentlig altid tænkt på Danmark som en retsstat. Et land hvor borgerne kan føle sig sikre, og hvor man kan stole på, at myndighederne ikke begår overgreb mod individet. Det er dog ikke mere end 100 år siden, at man afviklede et hemmeligt retssystem baseret på inkvisitionsprincippet. Den historie fortæller Lars Andersen i Den glemte inkvisition, hvor han giver en kort gennemgang af retssystemets historie suppleret med fortællinger om virkelige sager og personer. […]

Det er svært at forestille sig, at den almindelige borger kunne gøre ret meget til eller fra, hvis man blev anklaget. Lars Andersen giver da også nogle horrible eksempler på sager, hvor rettens håndtering var mere end tvivlsom. For eksempel fortæller han om dommere, som varetægtsfængslede familiemedlemmer for at fremtvinge tilståelser hos den anklagede. Om brug af fysisk tvang og om langvarig varetægtsfængsling på vand og brød under elendige forhold."

Mette Gerdt, mettegerdt.blogspot.com

"Bogen forklarer og beskriver Danmarks nuværende retssystems tilblivelse. […] Det var interessant og oplysende læsning. Spændende med de mange eksempler på sager, som gør, at det lidt tørre stof bliver gjort levende”.

Anders Abildgaard, Nordjyske

"Som det fremgår af bogens titel, er historien om inkvisitionen ifølge Lars Andersen en hidtil overset del af danmarkshistorien. Men det er bestemt ikke tilfældet længere, for Andersen går særdeles grundigt til værks og gennemgår udviklingen i retsplejen helt tilbage fra Danske Lov fra 1683. […]

Med denne bog har Lars Andersen kastet et skarpt lys over et mørkt hjørne af Danmarks nyere historie. Og der er bestemt ikke tale om knastør retshistorie, for fremstillingen af de juridiske forhold ledsages af den ene gruopvækkende historie efter den anden om inkvisitionens ofre. Det er barsk læsning – og en meget stærk påmindelse om, hvor vigtigt det er for et samfund at værne om sine retsprincipper. Dengang straffede man hellere en uskyldig end lod en skyldig gå fri. I dag er det  – trods alt – omvendt.

Tak for påmindelsen."

Kai Verner Nielsen, historielaerer.dk

“[…] en meget læseværdig bog. […] Bogen er et bind i forlagets serie om 100 emner fra Danmarkshistorien. Den bør være pligtlæsning for enhver historielærer." 


Politiken
Kronik: "Den lange vej til retssikkerhed"
10.10.2019

Avisen Danmark
Kronik: "Nihalet pisk og inkvisition. Når ret skal være ret på skuldrene af retsreformen"
10.10.2019

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen