Danske middelalderborge
En del af fagområderne Arkæologi (middelalder), Historie og Historie (middelalder)
Mere om bogen
Om bogen
Interessen for middelalderen bliver stadig større – og ikke mindst for borgene, som var rammen om kongers og stormænds hverdag. Fra dem blev riget regeret og administreret, og fra dem blev freden sikret i landet. Borgene var også store gårde og langt op i tiden i vid udstrækning selvforsynende med mange af dagligdagens fornødenheder.
Hver eneste borg var en verden i sig selv med mange sociale lag, den var et spejl af det samfund, den hørte til i. Derfor er det i høj grad gennem borgene og livet på dem, at man kan lære middelalderens samfund at kende både i krig og i fred.
Langt de fleste af Danmarks middelalderborge er nu forsvundet; enten er de ombygget til ukendelighed gennem århundrederne, eller også ligger de hen som mere eller mindre synlige ruiner eller voldsteder i landskabet.
Danske Middelalderborge er den eneste samlede oversigt over de anlæg, man kender fra det middelalderlige Danmark. Her berettes om, hvem der byggede borgene, hvornår de gjorde det, og hvorfor det skete. Gennem de seneste årtier er flere steder blevet undersøgt, enkelte nye anlæg er blevet fundet, og gamle udgravninger er blevet genåbnet, så man har fået ny viden på flere områder.
Ny viden såvel som nye tider er baggrunden for dette værk med understregning af vigtige problemstillinger og henvisning til væsentlig litteratur, så man nemt kan komme videre ind i de forskellige emner, der drages frem i bogen.
Forening for Boghaandværk har udvalgt Danske Middelalderborge blandt "Årets Bedste Bogarbejde 2011".
Foreningen motiverer udvælgelsen således:
"Man … sætter en af landets bedste landskabsfotografer på sagen og lader en fremragende tilrettelægger sætte det hele sammen: Så opstår der en ny og særdeles vellykket fagbog, der … kobler solid akademisk funderet faglighed med farvestrålende elementer fra coffee-table bøgernes verden på en frugtbar måde. De smukt reproducerede, mennesketomme fotos leverer et på én gang tidløst og historisk danmarksbillede: Her hos os ligger middelalderlige borge som regel i ruiner. Fotografierne suppleres forbilledligt af gamle billeder samt gode nye kort og grundplaner: Sådan lå dette sted, før det forfaldt. Med forenede kræfter er her skabt et blivende værk om borge og befæstede anlæg i hele det historiske Danmark."
Pressen skrev
Gerhardt Eriksen, Jyllands-Posten
"Et monumentalt værk om et udvalg af Danmarks tusind borge i Middelalderen."
"[Rikke Agnete Olsen] har kørt landet tyndt med den fortrinlige fotograf Janne Klerk, hvis billeder gør bogen til et pragtværk […]"
Søren Møller, Lektørudtalelse
"Bogen samler sammen på de seneste års forskning og er et hovedværk i dansk middelalderhistorie."
Carsten Bach-Nielsen, Kristeligt Dagblad
"En rigtig gavebog, der giver lyst til at opsøge landets borge eller snarere borgruiner. Der er altid en borg i nærheden af Deres kvarter. Læs den i vinter og drag i felten til sommer."
Anne Knudsen, Weekendavisen
"Historikeren Rikke Agnete Olsen har skrevet et storværk om de danske middelalderborge, som helt uimodståeligt inspirerer til udflugter til disse spændende og oftest naturskønne steder. Janne Klerk har fotograferet sommer og vinter, i den blå skumring, i tåge og i skærende sol; man får et vidunderligt indtryk af stemningen i disse historiske landskaber. Bogen er også udstyret med plantegninger, arkæologiske snit og mange fantastiske billeder fra Middelalderen; der er kongerækker og en helt vildt omfattende litteraturliste."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…