Dansk i samspil
En del af serien Dansk Sproghistorie 1-6 (5) , og fagområdet Sprog
Redigeret af
Ebba Hjorth,
Henrik Galberg Jacobsen,
Bent Jørgensen,
Birgitte Jacobsen,
Merete Korvenius Jørgensen og
Laurids Kristian Fahl
Med bidrag af
Auður Hauksdóttir,
Berit Sandnes,
Birgitte Jacobsen,
Bodil Wieth-Knudsen,
Carol Henriksen,
Elisabeth Engberg-Pedersen,
Else Bojsen,
Gillian Fellows-Jensen,
Henrik Galberg Jacobsen,
Jakob Steensig,
Jan Heegård,
Jens Nørgaard-Sørensen,
Karen Margrethe Pedersen,
Jógvan í Lon Jacobsen,
Karoline Kühl,
Kristoffer Friis Bøegh,
Morten Thing,
Niels Davidsen-Nielsen,
Per Langgård,
Peter Bakker,
Peter Zeeberg,
Ulf Teleman,
Ulla Gjedde og
Vibeke Winge
Mere om bogen
Om bogen
DANSK SPROGHISTORIE 1-6 følger det danske sprogs udvikling fra de ældste runeindskrifter til nutidens digitale tekster. I værkets seks bind beretter sprogforskere og andre eksperter om hvordan udtalen, retskrivningen, grammatikken og ordenes betydning har ændret sig gennem historien. Forfatterne fortæller også om hvordan man taler dansk i fx Island og EU og engang talte det på Guldkysten, ligesom de undersøger hvad der sker når andre sprog som latin, engelsk og tyrkisk dukker op inden for landets egne grænser. DANSK SPROGHISTORIE 1-6 kommer hele vejen rundt om sprog i Danmark og dansk i verden – før og nu – og kortlægger den afgørende betydning sproget har for kultur og identitet.
DANSK I SAMSPIL kortlægger den indflydelse dansk har haft uden for Danmark, og beskriver hvordan andre sprog har påvirket dansk inden for landets grænser. Bindet viser de aftryk dansk har sat på de lokale sprog i de nordiske lande, i Sydslesvig og i de tidligere kolonier, og samtidig beskrives danske udvandreres fortsatte brug af dansk i de nye hjemlande. Kapitlerne redegør også for hvordan andre sprog end dansk har været talt og haft indflydelse i Danmark, fra latin, tysk og jiddish til nutidens nyere indvandrersprog som serbokroatisk, urdu og arabisk, mens russisk og ikke mindst engelsk afsætter spor gennem det politiske, økonomiske og kulturelle samarbejde med andre lande. De enkelte kapitler bringer læseren rundt til lande som Grønland, Indien, Sydamerika og Guldkysten.
Kapitlerne i bind 5: Dansk i verden | Andre sprog i Danmark
Indholdsfortegnelse
Pressen skrev
Arend Quak, Amsterdamer Beiträge zur älteren Germanistik
"Im Großen und Ganzen bietet das Werk viel Information und lässt sich dank den Karten, Illustrationen und Textbeispielen flott lesen. Ein Literaturverzeichnis (...) schließt den schönen Band ab."
Netop udkommet
Forlaget skriver:
17 januar 2025
Forårets Bogtorsdage
I marts genoptager vi de månedlige Bogtorsdage i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Datoerne arrangementerne frem ti…
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…