Aarhus Universitetsforlag
Cover

Dannebrog

1219

En del af serien 100 danmarkshistorier (16) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider ill.
Paperback
ISBN 978 87 7184 640 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Det er overalt. Det røde flag med det hvide kors. Det lille flag har haft stor betydning, siden det på en sommerdag i 1200-tallets Estland dalede ned fra himlen og sørgede for dansk sejr i korstogskrigen. Myten og erindringen sidder dybt i os, men Dannebrog er også virkelighed. Staten, kongen og adelen tog nemlig flaget til sig, inden det i 1800-tallet blev for folket. I dag kipper vi med flaget, straks der er det mindste at fejre, og vi viser det frem året rundt i butikker og på markeder. Som nationalt symbol signalerer Dannebrog enhed, fællesskab og identitet - og sætter følelser i brand.

Torben Kjersgaard Nielsen, lektor i middelalderhistorie ved Aalborg Universitet, hejser flaget og fortæller om myten og om brug af Dannebrog siden dengang, himlen åbnede sig.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Alt dette og meget, meget mere spændende stof om Dannebrog gennemgår Torben Kjersgaard Nielsen eksemplarisk. Han falder ikke for historiker-fristelsen til at nedgøre hverken myterne eller de følelser, flaget vækker og har vakt i folk, men fortæller sagligt og ikke uden veneration om, hvordan Dannebrog har spillet en rolle op gennem historien – fra fortidens korsriddere til nutidens sportsfolk og politikere. Undervejs får vi også generel viden om den fantastiske og for mig ukendte begreb vexillologi, der er studiet af flag og faner. Det er vældig godt.

I Dannebrog er der masser af viden for alle, der interesserer sig for vores flag og vores historie. Især læsere, der gerne vil kende baggrunden for historiske myter og folk med en national interesse kan læse med – ikke mindst de politikere, der gerne vil svinge flaget i deres egen interesse, kan med fordel lære lidt om hvordan man kan bruge Dannebrog (på næsten alle måder) og hvor grænsen trods alt går (det har Marie Krarup eksempelvis lært lidt om). Dannebrog fortjener mange læsere ..."

Anders Abildgaard, Nordjyske

"Kjersgaards lille bog beskriver fint Dannebrogs udvikling fra elitens til folkets flag og dets brug som " en effektiv identitets-og værdimarkør”. Næppe nok til at tilfredsstille ægte flag-nørder, også kaldet vexillologer, men såmænd meget fornøjeligt for alle os, der gerne nøjes med den korte historie. Så ved vi også, hvad det hele handler om, når vi 15. juni næste år fejrer Dannebrogs 800-årsjubilæum – med flag og balloner."

Knud Romer, RomerRiget

 “... fremragende bog, “Dannebrog” i 100 danmarkshistorier, på Aarhus Universitetsforlag. De kan nemlig godt formidle ting.”

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"I år er det 800 år siden, Dannebrog ifølge sagnet dalede ned fra himlen i Estland. Det er måske et nørdet emne, men det kan anbefales at være lidt nørdet. […] Som en god historiker søger forfatteren at finde kilderne til myten, der viser sig at have mange tidlige paralleller med korsfaner, der er dumpet ned."

Carsten Güllich-Nørby, lektørudtalelse

"For dig som er kulturhistorisk interesseret er her en bog om det danske flag Dannebrogs historie. Hvordan flaget er blevet brugt fra det mytiske fald fra himlen i Estland til den aktuelle debat om at være dansk. […] Interessant historik om Dannebrog, som ikke mindst er aktuel i forbindelsen med debatten om, hvad det vil sige at være dansk."

Poul Ulrich Jensen, historie-online.dk

"Lektor i historie ved Aalborg Universitet, Torben Kjersgaard Nielsen, kommer på de 100 sider, der er tildelt seriens forfattere, på fremragende vis omkring den lange historie og de mange aspekter, der knytter sig til det røde flag med det hvide kors. […] En britisk antropolog opsummerede i 2014 forholdet til flaget således, at de fleste danskere kunne tage afstand fra nationalisme og samtidig vifte med Dannebrog ved enhver given lejlighed. Og som Torben Kjersgaard Nielsen konkluderer, er den danske mangfoldige, pragmatiske og ikke-ekskluderende brug af flaget en styrke i en moderne verden præget af aggressive og højtråbende nationalister i mange lande. Dannebrog er et af de ældste nationalflag, og bogens 100 sider er særdeles godt udnyttede, så læseren kommer helt rundt om dets mange funktioner og skiftende roller, og der er desuden blevet plads til fine illustrationer."  

Knud Meldgaard, Omnibus

“… beskriver let, men også informativt og særdeles præcist, om hvad Dannebrog er for en størrelse.”

Karina Jensen, Falihos

"Det er en utrolig spændende bog at læse, og i min personlige mening er bogen alt for kort – Dannebrog er så indridset i den danske nationalfølelse, at bogen kunne være 10 gange så lang og stadig fantastisk at læse. Bogen kan snildt bruges til historieundervisningen til både mellemtrinnet og udskolingen. Den er letlæst og er let at forstå. Jeg vil dog anbefale at bruge afsnit i stedet for hele bogen. Tænker man tværfagligt, vil samfundsfaget og historiefaget gøre hinanden godt med emnet “nationalfølelse”. Efter at have læst bogen føler man sig helt heldig med, at man snart kan være med til at fejre Dannebrogs 800-års fødselsdag."

    

Errata

Side 92. Flagdagen er naturligvis den 5. september. Ikke 9. september, som der beklageligvis står på 19. linje.

Tilføjet til kurven

Gå til kassen