Danmark i FN
1945
En del af serien 100 danmarkshistorier (11) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Aldrig igen! I ruinerne af Anden Verdenskrig og på skuldrene af Folkeforbundet opstod FN i 1945. Fred og forhandlinger skulle afløse krige og konflikter, og Danmark meldte sig parat til at arbejde for en fredelig, stabil og retfærdig verden. Under Den Kolde Krig gik landet balancegang mellem stormagterne, men snart meldte Danmark selvstændigt ud og kæmpede for at få sine mærkesager igennem. Selv om den danske regering i 1995 valgte at prioritere aktiv militærpolitik i NATO endnu mere, er Danmark også i dag med til at sikre fred og sikkerhed i verdens brændpunkter. Følg med Kristine Kjærsgaard, lektor i historie ved Syddansk Universitet, når hun fortæller, hvordan FN er stedet, hvor Danmark møder verden, og verden møder Danmark.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Katrine Lester, bogblogger.dk
“Det har været noget af en balance, og den tager Kristine Kjærsgaard os ganske fint igennem. Som NATO-land fra 1948 og senere EF/EU-land har vi haft et behov for at placere os rigtigt i de mange internationale diskussioner, vi som FN-medlem pludselig skulle forholde os til. Det har ikke været dansk tradition at have en mening om krige og konflikter langt fra vores breddegrader, men pludselig havde også vores stemme vægt – nogen gange mere betydningsfuldt end andre. (...)
Danmark i FN er i lighed med de øvrige bind i Aarhus Universitetsforlags serie om 100 danmarkshistorier en kort gennemgang af emnet på 100 sider. Det er et godt format, og skal man have et hurtigt overblik er Danmark i FN et godt sted at starte.”
Thomas Ry Andersen, lektørudtalelse
"Informativ bog om et vigtigt emne i Danmarks historie. Bogen giver et fint overblik over Danmarks politik i FN, og man får et godt indtryk af, hvordan medlemskabet på afgørende vis har formet og udviklet dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. […] Anbefales.
For historisk interesserede læsere med særlig interesse for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik og velegnet til skoleopgaver."
Preben Etwil, historie-online.dk
"Derfor er det befriende at læse en lille bog om FN, skrevet af lektor Kristine Kjærsgaard, der i sikker fortællerstil, og på en let og forståelig måde udreder FN’s formål og historie – i et dansk perspektiv. De lidt mere nørdede historieinteresserede kan finde både noter og kildehenvisninger i en medfølgende pdf-fil, der kan downloades fra det fremragende historie-site: https://unipress.dk/bogserier/100-danmarkshistorier/
[…]
Det er vurderingen, at bogen må kunne finde god anvendelse i undervisning på gymnasialt niveau på mange uddannelsesretninger, hvor samfundsforhold indgår i undervisningen. Men bogen kan i høj grad også læses af den almindelige borger, der vil se lidt nærmere på FN-konstruktionen og dens implikationer.
Med disse ord kan bogen i høj grad anbefales."
Historielærer.dk
”Denne lille bog er en del af en større bogserie, kaldet ”100 danmarkshistorier”. De udkommer en gang om måneden, er alle på 100 sider og koster hver 100 kr. (…) en stor del af bogen drejer sig om Danmarks ”store og gode handlinger” i FN. Fremstillingen er kronologisk, fra 1941 til i dag, med et tilbageblik på mellemkrigstiden. Der er lagt vægt på Danmarks deltagelse i Koreakrigen, i de fredsbevarende aktioner fra 1956 og frem, og på Danmarks indsats i afkoloniseringsprocessen. Der er et klart og godt afsnit, kaldet ”så længe det varede”, om distanceringen til FN’s aktioner efter 1996, den katastrofale indsats i Bosnien.”
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…