Og Balkan kom til Danmark
Om at være nærområde til krig og folkemord
En del af fagområderne Historie, Kulturhistorie og Samfundsvidenskab
Redigeret af
Niels-Jørgen Nehring og
Birte Weiss
Med bidrag af
Sven Arvid Birkeland,
Jørgen Chemnitz,
Ehlimana Dedovic,
Ismar Dedovic,
Uffe Ellemann-Jensen,
Rikke Friis,
Frederik Harhoff,
Anne Dorthe Helmich,
Bjarne Hesselberg,
Søren Jessen-Petersen,
Jette Johnsen,
Biljana Lozo,
Birger Mortensen,
Niels-Jørgen Nehring,
Christian Axboe Nielsen,
Maja Papic,
Asim Perendija,
Manfred Seitner,
Peter Moesgaard Sørensen,
Ruth von Sperling,
Birte Weiss og
Niels Nybye Ågesen
Mere om bogen
Om bogen
I 1995 markerede Europa 50-året for afslutningen på Anden Verdenskrig og folkemordet på seks millioner jøder. Samtidig kulminerede den etniske udrensning på Balkan med massakrer, koncentrationslejre og fordrivelse af halvdelen af den bosniske befolkning. 20.000 kom til Danmark som flygtninge.
Og Balkan kom til Danmark fortæller, hvordan det danske samfund reagerede, da det uden varsel igen blev nærområde til krig og folkemord. Men det er også en beretning om periodens mange dilemmaer og om et hidtil uset engagement i de hundrede danske lokalsamfund, der gjorde bosnierne til "vores flygtninge". Tyve år efter kan vi nu få svar på det spørgsmål, som kun er blevet mere aktuelt i lyset af de seneste års mange syriske flygtninge: Hvordan går det Danmarks bosniere i dag?
Bogen udfylder et tomrum i dansk samtidshistorie. For første gang afdækker danske og internationale aktører, flygtninge, forskere og repræsentanter for lokalsamfund den samlede danske indsats. Alle var de førstehåndsvidner, som på hver deres måde forsøgte at finde løsninger i den højspændte situation. Deres løsninger var langtfra perfekte, men deres dedikation gjorde en forskel både i krigsområdet, og da Balkan kom til Danmark.
Indholdsfortegnelse
Pressen skrev
Information
"...en god og væsentlig bog, som midt i den nye flygtningekrise, der påberåber sig positive erfaringer, anbefales på det varmeste."
"Bogen er en stramt opbygget
antologi over det jugoslaviske emne med væsentlige og vægtige
indslag af alle
bidragydere, der hver for sig og tilsammen kommer rundt i den
labyrint, der set
udefra udgjorde det bosniske problem."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…