Aarhus Universitetsforlag
Cover

Atomfrygt

1962

En del af serien 100 danmarkshistorier (52) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 658 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I januar 1962 dumpede en tynd, mørkeblå pjece ind ad brevsprækken hos samtlige danskere. Afsenderen var Statsministeriet, og overskriften lød Hvis krigen kommer. 17 år forinden havde USA afsluttet verdenskrigen med to atombomber over Japan. De dræbte tusinder og satte gang i Den Kolde Krig mellem USA og Sovjet, der gjorde ord som prøvesprængninger, civilforsvar og radioaktivt nedfald til allemandseje. Senere råbte miljødemonstranter nej tak til atomkraft, og det sovjetiske atomkraftværk Tjernobyl nedsmeltede i en stråleregn. I dag er der igen stærke kræfter, der promoverer kernekraft som fremtidens blændende brændstof.

På sikker afstand flyver Casper Sylvest, historiker ved Syddansk Universitet, over paddehatteskyen for at overskue, hvordan danskerne håndterede deres atomfrygt.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Lektørudtalelse, DBC
"Bogen er udgivet i serien "100 danmarkshistorier", og som de andre i serien er den også vedkommende og spændende. Teksten er yderst velskrevet samt præcis, og pointerne falder som perler på en snor, så læsningen bliver aldrig kedelig eller triviel (...) En bog er guld værd for den rette læser (...) Fremragende og spændende bog, der kan anskaffes af alle"

Preben Etwil, Historie-online
”Endnu engang er det lykkedes Aarhus Universitetsforlag at udsende et velfortalt, vedkommende og vidensinteressant nedslag i danmarkshistorien.

Casper Sylvest har med Atomfrygt 1962 bidraget til at holde forlagets høje ambitioner ved lige – at servere små og overkommelige bogbidder fortalt af forskere i et lettilgængeligt sprog om danmarkshistoriens vigtigste begivenheder og tematikker.

Målgruppen er måske ikke det historiske akademica, men mere den velorienterede historisk interesserede borger. Det kræver, at det faglige er i orden, og at historien er velfortalt og fremadskridende.

Det opfylder Atomfrygt 1962 i fulde drag.

Men hvis man går på forlagets hjemmeside, finder man de manglende noter, og dermed bliver bogen også interessant for de lidt mere nørdede historikere, der både vil eftertjekke bogens udsagn, men også for at muliggøre videre forskning (...)

(...)Med disse ord skal bogen stærkt anbefales enhver læser eller lytter, der vil prøve at dykke ned i baggrunden for, den atomfrygt, der var meget udtalt i anmelderens barndomshjem.”

Katrine Lester, bogblogger.dk
”(…) både dengang og nu er kernekraft et emne, der deler vandene. Til gengæld har klimaangsten overtaget atomangsten, og det rejser selvfølgelig spørgsmålet om der overhovedet var en grund til at bruge så mange ressourcer på at forberede os på og frygte en atomkrig, der aldrig kom? Casper Sylvest fremlægger fakta og lader læseren om selv at konkludere.”

P1, Kampen om historien
Radioudsendelse: "Atomfrygt og dommedag"
10.05.2022

Avisen Danmark
Kronik: "Frygten for atomkrigen trækker lange spor"
16.01.2022

Tilføjet til kurven

Gå til kassen