Aarhus Universitetsforlag
Cover

Antropologi i Middelalderen og Renæssancen

Kristendommen, teologien og de fremmede

En del af fagområderne , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price}} {{variant.price}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price}}

555 sider
Hardback
ISBN 87 7934 214 0

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I middelalderen og renæssancen fandtes der ingen selvstændig antropologisk videnskab, men der blev reflekteret i stor stil over "de fremmede" og deres anderledeshed. Middelalderens verdensbillede var fastlagt af kristendommen, så når de romerske kristne var i krig med eller blot missionerede blandt fremmede, var det især ved hjælp af Biblen, man bestemte og kategoriserede de fremmede folk og dermed definerede sig selv.

Antropologi i Middelalderen og Renæssancen analyserer teorierne om forskellige folk i perioden fra kristendommens gennemslag til og med opdagelsen af Amerika.

I konsekvens af den kristne antropologiske filosofi fik hvert verdenshjørne en speciel placering i udviklingen fra skabelsen til dommedag. Dette beskrives i bogen med særlig vægt på det mystiske Østen, som var kristendommens vigtigste verdenshjørne. Det var herfra, Adam var kommet efter syndefaldet, og det var også herfra, ondskaben de sidste dage blodigt skulle komme over verden.

Bogen viser, hvordan det gennem hundredvis af år lykkedes at tolke nye og overraskende erfaringer af andre lande og folk ind i den kristne grundfortælling og dermed fastholde en antropologi baseret på Biblen.

 

Pressen skrev

David Gress, Jyllands-Posten

"Enestående idéhistorisk værk om at forske i mennesket [...]"

"Læseren får en fremragende indføring ikke blot i en række ufortjent glemte personer, men også i en række mere eller mindre fantastiske eller aparte spekulationer. De er alle dele af den ejendommelige kultur, der er vor. Bogen bevidner en imponerende lærdom, der formidles let og levende."

 

Lars Sandbeck, Politiken

"Høiris afslører et enormt kendskab til de mange kristne og hedenske forfattere, der i løbet af middelalderen og renæssancen formulerede deres syn på folkeslagene."

"[...] bogen vil med fordel kunne anvendes som opslagsværk og/eller kildesamling."

Jørgen Bartholdy, Lektørudtalelse 

"Det er et grundigt og gennemarbejdet værk, Høiris har begået [...] Det vil blive et standardværk i antropologien og vil være uomgængeligt for forskere og universitetsstuderende inden for området."

Tord Larsen, Norsk antropologisk tidsskrift

"Høiris er en bredt skolert herre, som godt skjønner at en ren disiplinær historieskrivning forringer den virkeligheten han skal fremkalle for os. Derfor setter han tenkning om Europas 'andre' i historisk og filosofisk kontekst, slik at vi ser hvordan de indgårr i intellektuell refleksjon om sosialitet, menneskenatur, politisk legitimitet, språk og erkjennelse. Et ekstra poeng er det at bøkene er skervet på dansk. De nordiske språk er i ferd med å forarmes ved domenetap til engelsk - tilskyndet af landenes utdanningspolitikere - og det gjør det til en sann svir å lese verk som dette på pære dansk."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen