Aarhus Universitetsforlag
Cover

Antropologen Johannes Nicolaisen

Feltforsker, fornyer og formidler

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

214 sider ill.
Paperback
ISBN 978 87 7219 177 5

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Johannes Nicolaisen – af alle kendt som Nic – var dansk antropologis første og i mange år eneste professor. Han ændrede det romantiske museumsfag med rod i Nationalmuseets faglige behov til et moderne analytisk universitetsfag. 
Nic var den store feltarbejder. Han drog først til Lapland og senere til Sahara – og stort set uden penge. På rejserne var tobak, notesbog og fotoudstyr langt vigtigere end mad, og transport klarede han selv til fods, på ski eller æsel. Målet med feltarbejdet var ud over at forstå menneskers kultur og historie altid at svare på de store spørgsmål: nomadismens oprindelse eller menneskets oprindelige kultur som jægere og samlere. Altid skulle han derfor længst ud, hvor han mente, at den traditionelle kultur havde overlevet i størst udstrækning. 
For Nic var kulturrelativismen kombineret med en insisteren på, at friheden til selv at bestemme også skulle gælde minoriteter rundt om i verden. Mere og mere blev han klar over, at det liv, civilisationen tilbød os, manglede mange af de fundamentale menneskelige værdier, som han fandt under sine ophold hos såkaldt primitive folk.

Pressen skrev

Katja Kvaale, Weekendavisen
"Genremæssigt er udgivelsen en blanding af en minutiøs kortlægning af dansk etnografisk faghistorie med nørdet detaljegrad og et posthumt Festschrift til Nicolaisen, som Høiris hele vejen igennem kammeratligt omtaler som Nic. Her ristes en rune over Nicolaisens vigtige rolle i dansk antropologi, der har henligget i et vist tusmørke."

Mikael Rothstein, Politiken
"De faglige uoverensstemmelser, ideologiske kampe, sejre og nederlag, som Johannes Nicolaisen var involveret i, er derfor en lige så vigtig del af historien som de videnskabelige overvejelser, analyser og resultater, han kastede af sig.
Har man oplevet den slags tæt på, kan man næsten mærke stemningen. Som udenforstående får man et kig ind i en verden, der for læseren er lige så eksotisk som de kulturer, Johannes Nicolaisen studerede."

Jyllands-Posten 
Interview: "Interview med antropolog Ida Nicolaisen: »Det er jo civiliserede mennesker«"
24.10.2020

Jyllands-Posten
Artikel og boguddrag: "I polarnatten uden samesko"
24.10.2020

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser, forsidebilleder og forfatterfoto. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Errata

Side 105: Foto er taget af Tom Twining-Ward (ikke som angivet i bogen Johannes Nicolaisen).

Tilføjet til kurven

Gå til kassen