Aarhus Universitetsforlag
Cover

Amerikanisering

1951

En del af serien 100 danmarkshistorier (62) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price}} {{variant.price}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 736 4

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I 1951 blæste en dansk journalist til kamp mod en invasion. Det var hverken Dybbøl eller Dannevirke, der var truet, men modersmålet, som var under angreb fra Amerika. Frygten for, at ”ameridansk” skulle sprede sig, varede ved i årtier, og forargelse har været en fast følgesvend, når nye ting og tanker fra Guds eget land er nået hertil. Samtidig har mange set USA som et forbillede eller ligefrem en mulig fremtid. I over 100 år har danskerne været storforbrugere af amerikansk populærkultur, og også samlebånd, supermarkeder og sociale medier har vi hentet over there. Skepsis over for fx overforbrug og våbenlovgivning har dog gjort Atlanterhavet bredere, og i fremtiden vil færre måske synes, at oversøisk import er cool.

Tag med Nils Arne Sørensen, professor i historie ved SDU, på tur mod solnedgangen i det dansk-amerikaniserede landskab.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Kresten Søe, historie-online.dk
"Bogen lever på alle måder op til de øvrige udgivelser i 100 danmarkshistorier-serien. Den er overskuelig, kronologisk, populærhistorisk formidlet uden at gå på kompromis med det faglige niveau. Hertil er fremstillingen krydret med spændende analyser og yderligere udstyret med illustrationer i udmærket samspil med teksten - fx i form af fine atmosfæreskabende samtidstryksager og reklamer. Kort sagt et vedkommende og evigaktuelt spændende udpluk af danmarkshistorien og dennes tangent over Atlanten."

Katrine Lester, bogblogger.dk
”[V]i som nation har været under en ualmindelig kraftig påvirkning, og Nils Arne Sørensen giver i nyeste bind af 100 danmarkshistorier gode eksempler på, hvordan og hvorfor vi har taget imod amerikaniseringen – både i erhvervslivet, politik, sprog og såmænd også i vores hverdagsliv hjemme i forstaden.

Læs med for at blive klogere på hvor massiv påvirkningen har været, men også for at reflektere over hvorfor det er blevet sådan – og på hvorfor vi undervejs har tilpasset det nye til vores egen lille andedam.”

Knud Meldgaard, Omnibus
”Skal jeg nu igen, for Gud ved hvilken gang læse en overdreven, lovprisning af det amerikanske samfund: the american way of life, eller kan jeg håbe på en sober gennemgang af fænomenet USA? Det blev Gudskelov det sidste. Sørensen falder nemlig ikke i den ”sirupstønde”, som stadig præger store dele af det danske samfund, de fleste danske medier og, desværre, hele det, stort set, politiske entourage på Christiansborg. (…) I betragtning af at Sørensen ”kun” har 100 sider til sin rådighed, så kommer han ganske godt omkring i det amerikanske samfund, både før og nu. (…) Nils Arne Sørensen har skrevet en rigtig god bog, som absolut bør finde vej til mange danske hjem, og denne anmelder tøver ikke med at tildele bogen fem af seks hjerter.”

Lektørudtalelse, DBC
"For alle, der holder af saglig og underholdende formidling af dansk samfundshistorie. […] Yderst velresearchet bog om den amerikanske kulturs indflydelse i Danmark. Bogen er på et formidlingsmæssigt niveau, hvor alle kan læse med."

Dino Knudsen, Historisk Tidsskrift
"(...) en sammenfattende, velskreven og overbe­visende indførelse i amerikaniseringsprocesser i en dansk kontekst (...)"

P1, Kulturen
Radioudsendelse: "Halloween og amerikanisering"
31.10.2022

Tilføjet til kurven

Gå til kassen