Aarhus Universitetsforlag

HISTORISKE DAGE 2024 9.-10. marts

Vi glæder os til Historiske Dage 2024 den 9.-10. marts og håber at møde mange af vores historieinteresserede læsere! Dagene byder på mange spændende arrangementer. Nedenfor kan du se, hvilke bøger og forfattere vi har på programmet. Kom og hils på i vores stand og find gode tilbud på en bred vifte af bøger.

Lørdag d. 9. marts 2024 kl. 11:40
RØD SCENE

GRUNDTVIG – DEN STORE KATALYSATOR. Edward Broadbridge og Hans Raun Iversen. Moderator: Lone Kølle Martinsen

Edward Broadbridge og Hans Raun Iversen, forfattere til “Grundtvig. Biografi og breve”, og forskningschef på Frederiksborgmuseet, Lone Kølle Martinsen, går helt tæt på Grundtvig, hvis alsidige begavelse og kolossale energi gjorde ham til en katalysator for udviklingen i samfundet og kirken i et omfang, som næppe nogen anden enkeltperson i noget andet land før ham.

 

Lørdag d. 9. marts 2024 kl. 12:20
BLÅ SCENE

DEN AMERIKANSKE EXCEPTIONALISME OG MISSION. Lars Erslev Andersen. Moderator: Adrian Hughes

Årets præsidentvalg i USA er Demokraterne mod Republikanerne, og på trods af deres uenigheder er der én ting, de er rørende enige om: USA skal være nummer ét i verden. Idéhistoriker og USA-ekspert Lars Erslev Andersen og journalist Adrian Hughes stiller skarpt på denne opfattelse.

 

Lørdag d. 9. marts 2024 kl. 14:20
RØD SCENE

DANMARKS BYER FRA RENÆSSANCE TIL ENEVÆLDE. Jens Toftgaard og Mikkel Thelle. Moderator: Dorthe Chakravarty

Udforsk de moderne byers fortid og få et glimt af det liv, der engang udfoldede sig, når byhistorikerne Jens Toftgaard og Mikkel Thelle drager på historisk byvandring sammen med historiker og journalist Dorthe Chakravarty.

 

Lørdag d. 9. marts 2024 kl. 15:20
RØD SCENE

FRA VIKINGETID TIL VALDEMARSTID. Else Roesdahl. Moderator: Anders Olling

Mellem 950 og 1200 fandt flere af danmarkshistorien vigtigste begivenheder sted: Hedenskaben veg for kristendommen, landet blev samlet, og en tid herskede Danmark over England. Tag med arkæolog og historiker Else Roesdahl og historiker og redaktør Anders Olling på en rejse gennem en dramatisk periode i Danmarks historie.

 

Lørdag d. 9. marts 2024 kl. 17:20
BLÅ SCENE

DE FØRSTE FOTOS AF DANMARK. Mette Kia Krabbe Meyer. Moderator: Mette Sandbye

Tag med historikerne Mette Kia Krabbe Meyer og Mette Sandbye på en rejse gennem sølvkorn og pixels i et samfund, hvor fotos i 200 år er gået fra overklassemagi til hvermandseje. Fra det første daguerreotypi af et faldefærdigt skur på Gråbrødre Torv til Google Street View.

_______________________________________

Søndag d. 10. marts 2024 kl. 10:40
GRØN SCENE

ENEVÆLDEN KORT FORTALT. Michael Bregnsbo. Moderator: Asser Amdisen

Enevælden gennemførte omfattende administrative, sociale, økonomiske og kulturelle ændringer af det danske samfund, og Danmark var ved enevældens fald i 1848 et helt andet land end i 1660. Tag plads på tronen sammen med historikerne Michael Bregnsbo og Asser Amdisen, når de kaster blikket på den enevældige styreforms indtog og fald i Danmark.

 

Søndag d. 10. marts 2024 kl. 12:40
GRØN SCENE

HVAD DØDE VI AF? Signild Vallgårda. Moderator: Morten Arnika Skydsgaard

Engang var døden hyppig, nærværende og synlig. Dog tog livet kampen op mod døden, da et drastisk fald i dødeligheden fandt sted i løbet af 1900-tallet. Kom på historisk stuegang med historikerne Signild Vallgårda og Morten Arnika Skydsgaard, når de diagnosticerer, hvorfor danskernes dødelighed dalede.

 

Søndag d. 10. marts 2024 kl. 13:30
DR-SCENEN

DEN DANSK-NORSKE SKILSMISSE. Ruth Hemstad. Moderator: Rasmus Glenthøj

Året 1814 blev skæbnesvangert for “ægteskabet” mellem Danmark og Norge. Siden 1380 havde tvillingriget været vævet sammen, men efter 434 års samvær skød en svensk kronprins en kile ind i alliancen. Historikerne Ruth Hemstad og Rasmus Glenthøj tilbyder skandinavisk parterapi og forklarer farvellet, så selv vi danskere forstår trangen til at ville være herre på eget fjeld.

 

Søndag d. 10. marts 2024 kl. 14:20
RÅHUS-SCENEN

ØLHUNDEN GLAMMER. Allan Leth Frandsen. Moderator: Peter Løhde Thomsen

Skål i en kold øl med museumsinspektør Allan Leth Frandsen fra Den Gamle By og radiovært Peter Løhde Thomsen. Dette ølkyndige selskab skænker op af historien om vikingernes drikkeglæde og danskernes ølkultur – med alt fra kvajebajer til påskebryg.

 

Søndag d. 10. marts 2024 kl. 15:40
ONKEL DANNY-SCENEN

HISTORIENS DETEKTIVER. Poul Duedahl

Fortiden findes ikke. Den er forbi, passé, over and out. Til gengæld er sporene efter den talrige, og de er til stede overalt omkring os. Historieprofessor Poul Duedahl efterforsker historien, for det er den, der fortæller, hvem vi er, hvor vi hører til, hvad der er godt og skidt, og som tilmed peger os i retning af, hvad der venter forude.

Tilføjet til kurven

Gå til kassen