Aarhus Universitetsforlag
Cover

Kjærstad

Referencer i et forfatterskab

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

340 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7124 001 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Jan Kjærstad er kendt for en markant brug af referencer til alt fra kunst til videnskab, musik, historie og religion i sine værker. Betydningen af de mange henvisninger er ofte blevet anset som ren overflade og som forfatterens opvisning af sin store viden og kunnen. Men netop referencerne er centrale for det særegne og nyskabende i forfatterskabet og har en afgørende funktion i fortællingerne.

Litteraturforsker Rikke Andersen Kraglund viser i denne monografi, hvordan referencernes virke kan udvide læserens oplevelse til at række langt ud over den enkelte tekst. Med sine værker insisterer Kjærstad på at bringe læserens hukommelse og egne erfaringer i spil, og ved at lade referencerne åbne for flere og modsatrettede fortolkningsmuligheder, føres læserens opmærksomhed i nye og uventede retninger. Retninger, der får os til at gentænke det, vi tror, vi ved. Kjærstads værker står tilbage som bemærkelsesværdige eksempler på, hvordan fiktion kan være med til at påvirke vores forestillingsevne – og vores forståelse af verden.

 

Pressen skrev

Marta Norheim, NRK

"For dei av oss som har tatt litt lett på jobben og ikkje undersøkt lukene i teksten, kjem Kraglund med utfyllande og relevante opplysningar."

"«Kjærstad. Referencer i et forfatterskab» [vil] garantert gje Kjærstadfansen større innsikt i forfattarskapet, mens dei som misliker bøkene hans, vil måtte skjerpe argumentasjonen."

”Innsiktsfullt om Kjærstads metode.

Jan Kjærstads forfatterskap er av den sorten som ber om å bli lagt for lupa. No har danske Rikke Andersen Kraglund gjort det og resultatet er til å få forstand av.”

”Boka ”Jan Kjærstad. Referencer i et forfatterskab” utdjupar forståinga av eksperimentell litteratur generelt og Kjærstads forfatterskap spesielt.”

”Passar for deg som:

  • har slite litt med å henge med i Kjærstads forfatterskap
  • ønskjer å bli vist inn i eksperimentell litteratur av ein kyndig lesar”

 

Thomas Götselius, Edda:

”Den stora förtjänsten med Rikke Andersen Kraglunds studie är att den trots – eller tack vare – sitt snäva fokus på referenser förmår säga något viktigt om särarten i Kjærstads romankonst.”

”De insiktsfulla läsningarna, den stegvisa vidgningen av perspektivet och den suveräna överblicken över materialet gör att studien, vid sidan av dess analytiska förtjänster, blir en utmärkt läsarens guide till Jan Kjærstad. Jag misstänker att författaren själv är synnerligen nöjd med den.”

 

Tine Engel Mogensen, Passage:

”For en gammel Kjærstad-fan og tidligere forsker i forfatterskabet som undertegnede er det en sand fornøjelse at give sig i kast med Rikke Andersen Kraglunds grundige og velskrevne bog om referencer i Jan Kjærstads forfatterskab.”

”Med omdrejningspunkt i nærlæsningerne optrevler Kraglund stædigt en mængde referencer og forbindelser i værkerne, som man måske kun har fornemmet vibrere under overfladen – eller fuldstændig har læst hen over – og ser på deres betydning. Det er både oplyst og oplysende. Og elementært spændende; som at være med en litterær detektiv på arbejde.”

”[…] for os, som aldrig bliver helt færdige med forfatterskabet, er Kraglunds bog en sand guldgrube af information, findings og fortolkninger.”

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen