Wittgenstein
Om religion og religiøsitet
En del af fagområdet Filosofi og etik
Redigeret af
Anne-Marie Christensen
Med bidrag af
Lars Albinus,
Henrik Jøker Bjerre,
Steen Brock,
Anne-Marie Christensen,
Cecilie Eriksen,
Jens Glebe-Møller,
Lars Hertzberg,
Hans-Jørgen Schanz og
Peter K. Westergaard
Mere om bogen
Om bogen
Religion står i dag i et underligt dilemma. Danskerne bliver mere og mere kritiske over for etablerede religiøse praksisser, samtidig med at stadig flere søger mening og vejledning i religiøse kontekster, traditionelle såvel som alternative. Folkekirkerne står tomme om søndagen, men kirkegårdenes gravsteder pyntes op med lys og religiøse symboler. Mange sætter deres egen individuelle tro sammen ud fra forskellige trossystemer som buddhisme, kristendom, hinduisme og new age og opsøger healere og hellige kilder ved sygdom. Hos filosoffen Ludwig Wittgenstein finder man undersøgelser af en sådan religiøsitet, som er løsrevet fra kulturens etablerede religion. Han var dybt optaget af de grunde, som gør mennesker religiøse, samtidig med at han aldrig udviste nogen synderlig interesse for den etablerede religion i sin samtid. Som det er tilfældet for mange i dag var det religiøse for Wittgenstein et personligt projekt. Igennem det religiøse søgte han at finde en referenceramme, som kunne etablere mening i hans liv.
Antologien fremstiller den nutidige relevans af Wittgensteins religionsopfattelse og præsenterer samtidig et levende forskningsområde ved at samle de mest fremtrædende danske forskere fra filosofi, teologi og religionsvidenskab inden for Wittgensteins religionsfilosofi.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Karen Marie Mortensen Præsteforeningens Blad
"Denne antologi er redaktionelt forbilledligt gennemarbejdet...udmærker sig ved ikke blot at ville introducere Wittgensteins religiøse overvejelser, men bringe dem i spil i dagens debat om religiøsitet og religion."
Nils Gunder Hansen Berlingske Tidende
"[...] ganske tankevækkende. Men hvor de tanker, der vækkes, så fører os hen, er ikke lige til at forudse. Og sådan er det generelt med Wittgenstein og religionen. Men det skal forstås som en anbefaling."
Martin Hjelmborg Lektørudtalelse
"[...] interessant at læse om, at måske den vigtigste filosof i det religionsfjendtlige 20. århundrede selv havde et sådant personligt forhold til centrale kristne begreber. Er det noget, det 'progressive' 20. århundredes akademikere har villet skjule for os andre, for at vi ikke skulle få forkerte tanker? Netop af sidstnævnte årsag er bogen her vigtig at få udgivet ... sproget [er] enkelt uden brug af fagudtryk ..."
Asger Brandt Kristeligt Dagblad
"Gedigen antologi om Wittgensteins forhold til religion ...Alle disse karaktertræk antyder, at den i bund og grund profane forfatter Wittgenstein faktisk ad omveje tilbyder nogle tilgange til det religiøse, som er ganske interessante for et moderne menneske."
Lars Sandbeck Politiken
"... bidragene formår at udlægge og fremstille Wittgensteins opfattelse af religion og religiøsitet på en glimrende måde..."
Netop udkommet
Forlaget skriver:
17 januar 2025
Forårets Bogtorsdage
I marts genoptager vi de månedlige Bogtorsdage i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Datoerne arrangementerne frem ti…
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…