Aarhus Universitetsforlag Menu
Cover

Under Vitus Bering's Command

New Perspectives on the Russian Kamchatka Expeditions

En del af serien Beringiana (1) og fagområdet


Redigeret af
og

Med bidrag af
, , , , , , , , , og


275 sider, ill.
Paperback
ISBN 87 7288 932 2

Del:


Mere om bogen

Om bogen

De russiske Kamtjatka-ekspeditioner (1725-30 og 1733-43) under kommando af danskeren Vitus Bering er en af opdagelsesrejsernes verdensklassikere. En række lande har særlig interesse i disse ekspeditioner.

I første række russerne, fordi ekspeditionerne markerer en vigtig fase i den russiske kolonisering af Østsibirien, kortlægningen af Sibiriens ishavskyst, grundlæggelsen af et oversøisk russisk koloniherredømme i Amerika og Ruslands ny rolle som stillehavsmagt.

Ekspeditionerne er en del af amerikanernes arv, bl.a. fordi de førte til opdagelsen af Alaska, og for japanerne, fordi de betød opdagelsen af søvejen nordfra til Japan, begyndelsen på de japansk-russiske relationers historie og dermed til ophævelsen af Japans internationale isolation.

For tyskerne er de mindeværdige bl.a. derved, at der deltog en gruppe tyske videnskabsmænd, der blev pionerer i beskrivelsen af Sibiriens natur og historie og i udviklingen af etnografien som en særskilt videnskabelig disciplin.

Danskernes interesse er åbenlys pga. den danskfødte leder, søfareren Vitus Bering, og fordi den ene af Berings to mest betroede officerer, Martin Spangberg, ligeledes var dansker.

Der sker i øjeblikket en revitalisering af studierne i Kamtjatka-ekspeditionerne på basis af nye, omfattende publikationer af kildemateriale fra russiske arkiver.

Første bind af en serie. Tekster på engelsk og russisk.

Rikke

Rikke

Cand.mag. i nordisk sprog og litteratur. Rikke arbejder primært med serien 50 højdepunkter og fagområdet nyere historie og bruger resten af sin tid på kommunikation, salg og markedsføring af forlagets bøger. Hun har en baggrund som udenlandsdansker med job i tidsskriftsafdelingen på Cambridge University Press, underviser af engelsk som fremmedsprog og projektmedarbejder på to kunstmuseer i USA.

Rikke

Redaktør og ansvarlig for salg, markedsføring og presse

Telefon: 87 15 39 68

E-mail: rk@unipress.au.dk

Pressen skrev

Evgenia Anichenko Sea History

"For initiated readers and scholars of the topic, the anthology’s comprehensive bibliography and ample references to archival sources will surely prove an invaluable research tool."

Gutenberg vandt stort


Distribution til masserne

Hen over efteråret har forlaget i samarbejde med Jyllands-Posten kåret verdens største opfindelse. Avisen præsenterede de 50 opfindelser, vi har samlet i coffee table-værket 50 opfindelser. Højdepunkter i teknologien og gav læserne mulighed for at stemme på den opfindelse, de syntes, var mest epokegørende. Bogtrykkerkunsten vandt stort. Og hvorfor gjorde den det, spurgte Jyllands-Posten bogens redaktører.

"Tænk på det første danske demokrati i 1849. Det var ikke blevet til, hvis man ikke havde haft flyveblade og en litterær debat. Bogtrykkerkunsten var en nødvendig, men naturligvis ikke tilstrækkelig, forudsætning for demokratiet", sagde Helge Kragh, der er professor emeritus ved Niels Bohr Institutet. Gutenbergs opfindelse gjorde det muligt - for første gang - at distribuere til masserne, og bogtrykkerkunsten blev en fødselshjælper for kirkelige, kulturelle og demokratiske reformer i hele Europa. Allerede i 1500-tallet var bogtryk et socialt medium, og betydningen har vist sig at være langtidsholdbar. Vores videnssamfund begyndte ikke i slutningen af det 20. århundrede, men for 500 år siden. Og bogtryk, bøger og papir er tilsyneladende ikke på vej ud. "Det nye afløser ikke nødvendigvis det gamle", sagde Kristian Hvidtfelt Nielsen, Center for Videnskabsstudier ved Aarhus Universitet til J.-P: "Nye opfindelser går ofte ind og supplerer og får deres liv ved siden af de gamle teknologier. En opfindelse som bogtrykkerkunsten kan sagtens leve side om side med mere moderne teknologier".

I afstemningen blev bogtrykkerkunsten en klar nr. 1 med 731 stemmer, mens internettet med 254 stemmer og det elektriske lys med 233 stemmer blev nr. 2 og 3. Du kan stadig nå at læse hele artiklen gratis på J.-P. - eller her hos os.

 

Læs mere