Aarhus Universitetsforlag Menu
Cover

Tosprogede elever

en undervisning i udvikling

En del af serien Københavnerstudier i tosprogethed (15) og fagområderne og


Af

Med bidrag af
, , og


191 sider
Paperback
ISBN 87 8829 582 6

Del:


Udsolgt fra forlaget

Mere om bogen

Om bogen

Den 26. maj 1987 vedtog Folketinget et udviklingsprogram for folkeskolen og skolen som lokalt kulturcenter.

Denne publikation vedrører udviklingsarbejderne om "fremmedsprogede" elever, som de officielt kaldes. Vi foretrækker de internationalt anvendte og mindre etnocentriske betegnelser sproglige mindretalselever eller tosprogede elever.

Publikationen må betegnes som erfaringsindsamling snarere end evaluering. De vurderinger, der anlægges, har som udgangspunkt udviklingsarbejdernes egne målbeskrivelser. Derudover hviler de på indgående kendskab til områdets udvikling i Danmark såvel som til de internationale forskning vedrørende undervisning af sproglige mindretalselever.

Tytte Hetmar, K.E. Bugge, Jørgen Gimbel, Normann Jørgensen

Gutenberg vandt stort


Distribution til masserne

Hen over efteråret har forlaget i samarbejde med Jyllands-Posten kåret verdens største opfindelse. Avisen præsenterede de 50 opfindelser, vi har samlet i coffee table-værket 50 opfindelser. Højdepunkter i teknologien og gav læserne mulighed for at stemme på den opfindelse, de syntes, var mest epokegørende. Bogtrykkerkunsten vandt stort. Og hvorfor gjorde den det, spurgte Jyllands-Posten bogens redaktører.

"Tænk på det første danske demokrati i 1849. Det var ikke blevet til, hvis man ikke havde haft flyveblade og en litterær debat. Bogtrykkerkunsten var en nødvendig, men naturligvis ikke tilstrækkelig, forudsætning for demokratiet", sagde Helge Kragh, der er professor emeritus ved Niels Bohr Institutet. Gutenbergs opfindelse gjorde det muligt - for første gang - at distribuere til masserne, og bogtrykkerkunsten blev en fødselshjælper for kirkelige, kulturelle og demokratiske reformer i hele Europa. Allerede i 1500-tallet var bogtryk et socialt medium, og betydningen har vist sig at være langtidsholdbar. Vores videnssamfund begyndte ikke i slutningen af det 20. århundrede, men for 500 år siden. Og bogtryk, bøger og papir er tilsyneladende ikke på vej ud. "Det nye afløser ikke nødvendigvis det gamle", sagde Kristian Hvidtfelt Nielsen, Center for Videnskabsstudier ved Aarhus Universitet til J.-P: "Nye opfindelser går ofte ind og supplerer og får deres liv ved siden af de gamle teknologier. En opfindelse som bogtrykkerkunsten kan sagtens leve side om side med mere moderne teknologier".

I afstemningen blev bogtrykkerkunsten en klar nr. 1 med 731 stemmer, mens internettet med 254 stemmer og det elektriske lys med 233 stemmer blev nr. 2 og 3. Du kan stadig nå at læse hele artiklen gratis på J.-P. - eller her hos os.

 

Læs mere