Aarhus Universitetsforlag
Cover

Litterære fortællinger om idræt i Norden

Helte, erindringer og identitet

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

440 sider
Hardback
ISBN 978 87 7934 243 9

Redigeret af
og

Med bidrag af
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Idræt rykker. Sportens helte har næsten gurustatus i medier og erhvervsliv som coaches og tv-stjerner. I dag rækker idrættens popularitet helt ind i forskningens verden, hvor den er blevet et anerkendt emne. Litterære fortællinger om idræt i Norden er en del af denne bølge - og den første antologi, der samler et udvalg af den vigtigste nordiske idrætslitteratur. Med fokus på spørsgsmålet om, hvad der er det særlige ved idræt og fysisk kultur i Norden.

Heltene er en del af svaret. I den oldnordiske litteratur er en af dem en modig mand kendt for imponerende fysiske præstationer med en unik kombination af færdigheder: Han løber godt på ski, glemmer næsten aldrig runer, skyder og ror godt, magter harpespil og poesi. Med tiden har idrættens ikoner fået sin egen nordiske kanon fra sagaerne og Saxo til moderne fortællere som Victoria Benedictsson, Karen Blixen, Per Olov Enquist, Beate Grimsrud, Knut Hamsun, Svava Jakobsdóttir, Henrik Nordbrandt, Peter Laugesen, Sven Lindqvist og Jørgen Leth.

Antologien består dels af idrætslitteratur i den nævnte tradition, dels af centrale bidrag fra den forskning, der navnlig siden 1960'erne og 1970'erne har forsøgt at gribe idrættens betydning i forholdet mellem natur, samfund og individ.

Teksterne tilbyder et kulturspecifikt syn på kroppen - til idrættens forskere og studerende, til gymnasiets lærere og elever i tværfaglige forløb, til idrætshøjskolens kursister, men også til den videbegærlige sportsconnoisseur.

Pressen skrev

Asker Hedegaard Boye Jyllands-Posten

"Antologien er overskueligt arrangeret... I kapitler præsenteres tekster, der viser spændvidden i Nordens litterære livtag med idræt i bredeste forstand... Litterære fortællinger om idræt i Norden er (dog) et stykke vellykket pionerarbejde om den første samlede undersøgelse af regionens idrætslitteratur."

Marianne Majgaard Jensen Lektørudtalelse

"Flot antologi om sprog/idræt i skønlitteratur med både faglige og skønlitterære tekster... Bogen balancerer fint mellem forskning og pædagogik og har noter, litteraturhenvisninger, forfatteroplysninger og forslag til videre læsning. Flot omslag, lækkert layout."

Lauge Larsen Litteraturnu.dk

"Idræt og litteratur hører ikke sammen. Eller gør de? Mens de skønlitterære eksempler skuffer lidt i denne antologi, giver analyserne lyst til mere læsning om emnet".

Tilføjet til kurven

Gå til kassen