Aarhus Universitetsforlag Menu
Cover

Det hellige rum

Religion og kult i den græsk-romerske Nærorient

En del af fagområderne og


Redigeret af
, og


165 sider, ill.
Paperback
ISBN 978 87 7934 578 2

Del:


Mere om bogen

Om bogen

Det hellige rum handler om religon og helligsteder i den græsk-romerske tid i Nærorienten, og det vil sige en periode fra det 4. årh. f.Kr. til det 7. årh. e.Kr. Nærorienten var i århundrederne omkring Jesu fødsel en region, hvor flere kulturer stødte på hinanden med alt, hvad det måtte indebære. På den ene side stod den græsk-romerske kultur, som havde domineret Middelhavsområdet i århundreder. På den anden side stod mangfoldige nærorientalske regioner præget af store regionale forskelle. I denne smeltedigel opstod kristendommen og islam som de bedst kendte af en række nye religioner fra denne periode.

Steder, der anses for at være hellige, findes i alle kulturer og perioder, også i antikken. Det hellige rum kunne både være et sted udenfor i naturen eller indenfor i en helligdom. Det hellige rums centrale betydning skyldes ikke mindst, at det var her, at man forventede, at guden var til stede eller manifesterede sig. Helligstedet fungerede dermed som det primære sted for kontakten og kommunikationen mellem mennesker og guder. Moskeer, synagoger og kirker er de helligdomstyper, som vi kender bedst fra dagens Danmark, men hvordan forholdt det sig med helligstederne for de religioner, som jødedommen, kristendommen og islam voksede ud af?

Bogens 10 kapitler kommer vidt omkring både templer, materiel kultur, græsk-romersk religion, tidlig kristendom og islam. Den er egnet til gymnasieundervisning, men kan også læses af den almindeligt interesserede læser.

Den udkom i anledning af åbningen af Antikmuseet i Århus' udstilling, "Det hellige rum" som kunne ses fra den 26. august til den 12. december 2010.

Pressen skrev

Hans Michelsen, Lektørudtalelse

"Denne smukt tilrettelagte bog giver en glimrende indføring i de hellige steder og rum (fx tempeltyper og moskeer) og forklarer deres funktioner på glimrende vis. Den er flot illustreret og giver en interessant og oplysende indføring i emnet. Den rækker langt ud over blot at være en udstillingskatalog."

Gutenberg vandt stort


Distribution til masserne

Hen over efteråret har forlaget i samarbejde med Jyllands-Posten kåret verdens største opfindelse. Avisen præsenterede de 50 opfindelser, vi har samlet i coffee table-værket 50 opfindelser. Højdepunkter i teknologien og gav læserne mulighed for at stemme på den opfindelse, de syntes, var mest epokegørende. Bogtrykkerkunsten vandt stort. Og hvorfor gjorde den det, spurgte Jyllands-Posten bogens redaktører.

"Tænk på det første danske demokrati i 1849. Det var ikke blevet til, hvis man ikke havde haft flyveblade og en litterær debat. Bogtrykkerkunsten var en nødvendig, men naturligvis ikke tilstrækkelig, forudsætning for demokratiet", sagde Helge Kragh, der er professor emeritus ved Niels Bohr Institutet. Gutenbergs opfindelse gjorde det muligt - for første gang - at distribuere til masserne, og bogtrykkerkunsten blev en fødselshjælper for kirkelige, kulturelle og demokratiske reformer i hele Europa. Allerede i 1500-tallet var bogtryk et socialt medium, og betydningen har vist sig at være langtidsholdbar. Vores videnssamfund begyndte ikke i slutningen af det 20. århundrede, men for 500 år siden. Og bogtryk, bøger og papir er tilsyneladende ikke på vej ud. "Det nye afløser ikke nødvendigvis det gamle", sagde Kristian Hvidtfelt Nielsen, Center for Videnskabsstudier ved Aarhus Universitet til J.-P: "Nye opfindelser går ofte ind og supplerer og får deres liv ved siden af de gamle teknologier. En opfindelse som bogtrykkerkunsten kan sagtens leve side om side med mere moderne teknologier".

I afstemningen blev bogtrykkerkunsten en klar nr. 1 med 731 stemmer, mens internettet med 254 stemmer og det elektriske lys med 233 stemmer blev nr. 2 og 3. Du kan stadig nå at læse hele artiklen gratis på J.-P. - eller her hos os.

 

Læs mere