Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den stumme myte

Nedslag i efterkrigstidens kulturkritik

En del af serien Nordisk Sprog, Litteratur og Medier (1) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

316 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 717 8

Redigeret af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Tiden efter Anden Verdenskrig var præget af krisestemning og kulturkritik. I ruinerne efter krigens barbari voksede en gennemrationaliseret og affortryllet verden frem. De gamle myter var forstummede, og mennesket var efterladt i en moderne virkeligheds ørken. Det var svært at se et grundlag, kulturen kunne bygge på.

I Danmark kom kulturkrikken blandt andet til udtryk i tidsskriftet Heretica, hvor digterne ønskede at gøre op med rationalisme, ideologier og politik. Man ventede på nye tider og ville bringe poesien i centrum.

I ti artikler af danske og internationale forskere ser Den stumme myte tilbage på efterkrigstidens kulturkritik i dansk litteratur, film og kunst. Med særligt fokus på dansk-tyske forbindelser undersøges de historiske forløbere, og kulturkritikkens status og relevans diskuteres. Fra Kierkegaard og Spengler over for eksempel Blixen, Bjørnvig og Sarvig til Dreyers filmkunst og det kunstneriske nybrud hos Jorn dykker antologiens forfattere ned i forestillingen om den myteforladte modernitet og ser på de erfaringer, der dannede grobund for kritikken.

Pressen skrev

Kristeligt Dagblad

"Denne gigantiske udgivelse om kulturkritik er noget så sjældent som en vellykket akademisk antologi."

"Den stumme myte skiller sig ud på flere måder ... Man kunne med rette spørge sig selv, om en akademisk antologi er et sted, hvor kulturkritik og essayistik kan trives, men se: Her foreligger et monster af en bog også i stort format, og det er faktisk ikke særlig kedeligt. Alle har altid troet, at verden går under, og her har man skrevet en bog til 350 kroner om det. For de penge kan man få et eksemplarisk bud på, hvornår den slags udgivelser ikke er skurkagtige."

Lise Præstgaard Andersen, Nordica

"I det ydre en meget smuk bog, i det indre en meget indholdsrig og lærd bog (...) Bogen rummer også interessante artikler om Kierkegaard (efter krigen), om Vilhelm Grønbech, Ole Sarvig, Bjørn Poulsen og Ivan Malinovski. Hele artikelsamlingen vækker tanker om emnet kulturkritik, et emne, der endnu ikke i større omfang er udforsket i dansk sammenhæng, jf. det tyske teoretiske udgangspunkt."

Aage Jørgensen, Historie-online

"(...) en bemærkelsesværdig bog (...) smuk og enkel i udførelsen"

Erik Svendsen, Danske Studier

” (…) vi har at gøre med en spændende og velskrevet antologi, der har et veldefineret fokus.

Redaktøren har samlet lidt af et dansk og tysk dreamteam – og således solidt forankret i faglig viden, får man dels en bred præsentation af dele af efterkrigstidens kulturelle rørelser, dels via de konkrete nedslag i enkelte forfatterskaber en fornemmelse af hvor dybt kulturskepsissen stak.”

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen