Aarhus Universitetsforlag
Cover

Danske amerikanere

1867

En del af serien 100 danmarkshistorier (34) og fagområdet


{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7219 136 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Tunge kufferter med tøj, ejendele og især drømme fyldte på den barske rejse over Atlanterhavet. De danske udvandrere drømte. Og de drømte stort. Udlængslen og en amerikansk drøm skulle føre til et bedre liv. Men mange udvandrere ville også bevare danske skikke og religion, og det ønske udfordrede yankeer, irere, nordmænd, kinesere, tyskere, afroamerikanere, italienere, svenskere, indianere og polakker. De knap 336.000 danske udvandrere var et lille skvulp i en flodbølge af indvandring. Hele 32 millioner europæere i årene 1820-1930. I dag er der danske efterkommere i Minnesota, Utah og især Californien, hvor USA’s danske hovedstad, Solvang, har mølle og wienerbrød.

Rejs med over Atlanten med Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, og hør om danskere og danskhed i det forjættede land.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder primært med projektet “100 danmarkshistorier”, der ud over bogudgivelser indbefatter videnspredning gennem en række partnere. Før ansættelsen på forlaget har han i over 25 år levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"En god lille introduktion til den danske udvandring, der også får læseren til at sende et par tanker til den danske indvandrerdebat. […] Nyt for mig er, at skellet mellem indremission og grundtvigianisme slog meget igennem derovre, hvor det var de indremissionærer, der var mest villige til at tilpasse sig, mens grundtvigianerne længe holdt på det danske sprog og de danske traditioner."

Brian Traantoft Rasmussen, historie-online.dk

"Lad det være sagt med det samme – jeg overraskes til stadighed over, hvor meget velformidlet viden de udvalgte forskere i serien ”100 danmarkshistorier” formår at præsentere på så begrænset et antal anslag, hvor der vel at mærke også levnes spalteplads til velvalgte, interessante illustrationer. Og Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, er ingen undtagelse. […]

Forbindelse til Danmark forblev og forbliver dog fortsat forsøgt fastholdt, blandt andet via det dansk-amerikanske migrantmuseum Museum of Danish America i kolonien Elk Horn, Iowa, i danskerbyen Solvangen, Californien, og under den årlige fest i Rebild Bakker, hvor de historiske dansk-amerikanske forbindelser fejres. Men også igennem et flot, lille værk som dette, hvor Jørn Brøndal i sit fokus på kulturmøder formidler en del af den danske immigrationshistorie til USA, som ofte har været overset inden for forskningen. Hermed tilbyder Brøndal et transnationalt perspektiv, der for denne anmelder at se, dygtigt bidrager til at opkvalificere væsentlige både historiske og nutidige diskussioner omkring danskhed, migration, flygtninge, identitetskonstruktion, integration og pluralisme.

Og jeg kan derfor kun erklære mig fuldkommen enig med Brøndal i, at en fortælling som nærværende er mere aktuel end nogensinde før."

Katrine Lester, bogblogger.dk

”Brøndal fortæller godt og sobert om de danske udvandrere og deres forsøg på at finde sig ikke bare materielt men også kulturelt og religiøst til rette i deres nye hjemland. Her er meget guf for nørder, ikke mindst i beskrivelserne af kampen internt i de danske udvandrersamfund mellem grundtvigianere og indre mission, og hvis man i øvrigt skulle gå rundt og tro at de danske indvandrere var specielt tolerante over for indianere eller sorte, så bliver den myte også lige punkteret.”

Jes Fabricius Møller, Kristeligt Dagblad

”Brøndal gennemgår de politiske, religiøse eller sociale grunde til at udvandre, beskriver, hvordan de holdt sammen, dannede foreninger, skoler og menigheder, og hvordan integrationen i det amerikanske samfund tog fart i tredje generation, således at det, der er tilbage i dag af dansk kultur i USA, er musealiseret nostalgi.

Smeltediglen som metafor for det kulturelt blandede USA kom på alles læber, efter at et teaterstykke med titlen " The Melting Pot" havde premiere i 1908. Brøndal har åbenlyst moret sig med at vise, at udtrykket allerede blev brugt af den danske præst Holger Rosenstand i en bog om USA fra 1901.

Brøndal skriver ud fra et betydeligt overskud af viden og indsigt …”

Kent Skov, lektørudtalelse

”Interessant bog om de danske udvandrere i USA i 1800-tallet.  […] Professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved SDU Jørn Brøndal er en kyndig og kendt USA-ekspert. JB leverer en levende gennemgang af de danske emigranters vilkår […] også velegnet til undervisning fra folkeskolens ældste trin og forsynet med fine fotos og illustrationer fra det kildemateriale, som JB har arbejdet med og skrevet gode billedtekster til.”

 

DR
Radio: "4. division"
12.06.2020

Kristeligt Dagblad
Artikel: "Da Rasmus, Maren og over 300.000 andre danskere blev amerikanere"
11.06.2020

Kristeligt Dagblad
Interview: "Vi kæmpede med næb og klør for at bevare vores danskhed, dengang vi selv var immigranter"
16.06.2020

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen