Aarhus Universitetsforlag
Cover

Videbegær

Oplysning, børnelitteratur, dannelse

En del af fagområdet


Udsolgt fra forlaget

{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

260 sider
Paperback
ISBN 978 87 7124 077 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Børn kan ligesom voksne udvikle og danne sig selv gennem tekster. Den tanke opstår omkring 1750, og dermed styrkes muligheden for at udgive børnelitteratur.

Den bagvedliggende idé er, at også børn kan være selvstændige, videbegærlige og måske endda oplyste individer, der er modtagelige for æstetiske udtryk.

Videbegær beskriver, hvordan forestillingen om litteratur for børn kommer til udtryk i midten af 1700-tallet og i dag. I de valgte eksempler tolkes refleksion og nydelse som to sider af samme sag, og det peger på et opgør med den gængse romantiske skelnen mellem læsning for at opnå viden og læsning af hjertets lyst.

Indholdsfortegnelse

Indledning

At vokse i en foranderlig verden

Mellem engel og djævel

At overleve og overlevere en barndom

Oplysning for børn

Børnelitteratur i anden halvdel af 1700-tallet

Den sokratiske samtale om tekster

Lærdom og humor

Vide- og læselyst

Den fortsatte Oplysning

Pressen skrev

Eiler Jensen, Børn & Bøger

"Det er en overordentlig velskrevet og vigtig bog, Nina Christensen har skrevet, og den bør stå på reolen hos enhver, der mener børnelitteraturen det godt og tager den alvorligt."

Sara Nørholm, Kristeligt Dagblad

"Forskningsformidling i særklasse kaster nyt lys på børnelitteraturens historie

(...) derfor er en af de store glæder ved denne bog de 1700-tals-tekster, der er hentet frem fra glemslen, for hvor er de dog også sofistikerede, underligt smukke, morsomme - og overraskende ofte i øjenhøjde med de børn, de henvender sig til. 

Lystfuld og tankevækkende 

er ligeledes Nina Christensens grundige gennemgang af en række nye tekster for børn, der læst ud fra et oplysningsperspektiv træder tydeligere frem som ligeværdige bidrag til børnelitteraturen (...). 

Debatten om denne nye "utrygge" børnelitteratur er i gang, men den kan med Nina Christensens elegant skrevne, velargumenterede og smukt gennemarbejdede bog tages på et anderledes kvalificeret grundlag. Det er tiltrængt. 

Og det er forskningsformidling i særklasse." 

Carsten Güllich-Nørby, lektørudtalelse

"[der er] ikke andre værker på dansk om børnelitteratur med samme nyskabende udgangspunkt og formål. (...) For interesserede et værk af absolut blivende værdi."

Heidi Friborg Christophersen, Folkeskolen.dk

"Vi bliver bestemt klogere på, hvad der sker i nutidig dansk børnelitteratur, ved at se det gennem Nina Christensens 1700-tals-optik."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen