
En ny himmel
Verdensbilleder fra kugleskaller til kvanteskum
Med bidrag af
Lars Becker-Larsen
Jan Faye,
Steen Hannestad,
Hanne Hautop Lund,
Ulrik Uggerhøj,
Helge Kragh,
Marie Vejrup Nielsen,
Bodil Hohwü Nielsen,
Alex Wittendorff,
Peter Christensen Teilmann og
Carl Henrik Koch
Mere om bogen
Om bogen
Jorden er ikke verdens urokkelige centrum, men derimod en planet i kredsløb om Solen. Denne kætterske påstand fremsatte astronomen Nikolaus Kopernikus i 1543. Gennem de næste århundreder forfulgte fremtrædende videnskabsmænd som Tycho Brahe, Johannes Kepler, Galileo Galilei og Isaac Newton indædt tanken om 'en jord i bevægelse' - trods massiv modstand fra ikke mindst den katolske kirke.
Lars Becker-Larsens dokumentarfilm Den bevægede Jord, fortæller historien om, hvordan ikke bare et nyt verdensbillede - en ny himmel - men også den moderne naturvidenskab opstod ud af dette skelsættende forløb.
Filmen er anledningen til bogen, hvori 10 eksperter inden for videnskabshistorie, religion, filosofi, fysik, astronomi, litteratur og historie uddyber og perspektiverer filmens fortælling. Læseren sendes ud på en rejse fra antikkens tanker om planeternes kugleskaller til den moderne fysiks teorier om kvanteskum - men turen går også over de politisk-religiøse forhold i Tycho Brahes Danmark og en moderne iscenesættelse af Tycho Brahes liv i form af en opera, forbi det nye verdensbilledes indvirkning på engelsk og dansk litteratur og rundt om konflikten mellem intelligent design og naturvidenskab i nutidens USA. Undervejs stilles principielle spørgsmål til, hvordan tro, viden og videnskabelig metode spiller sammen - og det er lige så påtrængende at afgøre i dag, som da Tycho Brahe gjorde sine observationer på Hven i 1500-tallet.
En ny himmel peger på, hvor astronomien og videnskabshistorien møder andre fag, og bogen er specifikt tiltænkt undervisningen i almen studieforberedelse.
Gå til: Klassesæt lille, 10 bøger + 1 dvd
Gå til: Klassesæt stort, 100 bøger + 10 dvd
Indholdsfortegnelse
Om filmen
Jorden i midten
Det antikke verdensbillede
En ny himmel
Fra Kopernikus til Newton
Galilei, fysikken og den naturvidenskabelige metode
Nutidens spirende omvæltninger
Tro og viden
Konflikt eller harmoni?
Hvad er et menneske?
Darwinisme og kristendom
Fra Shakespeare til fantasy
Naturvidenskab i engelsk litteratur
Tychos Danmark
Venskab og videnskab - vision og virkelighed
Om forfatteren Henrik Bjelkes drama Tycho (1987)
Det nye verdensbillede
Videnskabsteoretiske perspektiver
Videnskabelige teorier og dagligdagens verden
Forlaget skriver:
6 januar 2021
Tæt på Tænkepauser - Buddha
Onsdag d. 6. januar kl. 20:00 kan du deltage i et gratis webinar, hvor du kan blive klogere på januar måneds Tænkepause Bud…
14 december 2020
Bestil dine julegavebøger i god tid
Bestil bøger på hjemmesiden inden den 17. december, så bør din pakke nå frem til jul. Med venlig hilsen Aarhus Universitet…
3 december 2020
Gratis livestream om Ti kongers tøj
Aarhus Universitetsforlag tilbyder gratis zoom-arrangementer hver måned, hvor en udvalgt bog bliver præsenteret af forfattere…