Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den første ghetto

1908

En del af serien 100 danmarkshistorier (51) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 654 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I november 1908 var en menneskejagt i gang i Københavns indre by. En russisk indvandrer havde skudt sin danske arbejdsgiver og forsøgt at gemme sig blandt Lille Brøndstrædes østeuropæiske jøder. Drabssagen satte fokus på den usle bydel, som pressen kort forinden havde døbt ”Københavns ghetto”, og på et betændt begreb, der rimede på fremmedfrygt, forbrydelse og fattigdom. I 1970’erne blev gæstearbejdere inviteret til landet, og mange af dem gjorde storbyernes betongrå boligblokke til deres nye hjem. Med dem genopstod den delikate diskussion om, hvorvidt udlændinge nogensinde kan blive til rigtige danskere. Det har vi skændtes om lige siden.

Overskrid grænsen til Danmarks eksotiske enklaver med Garbi Schmidt, migrationsforsker fra Roskilde Universitet, der guider dig igennem indvandringens farverige aftryk.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Lars Hedebo Olsen, Politiken
❤️❤️❤️❤️❤️
"Ghettoer er ikke kun et fysisk begreb, men også et kulturelt fænomen, viser et fint lille værk om den danske ghettohistorie (...)

Igennem hele bogen, der er på blot 100 sider, bevæger Garbi Schmidt sig elegant fra den ene historiske periode til den anden. Hun springer frem og tilbage i tid og emne og får på den måde vævet et tykt tæppe, der viser de mange lag i den danske ghettohistorie.

(...) Garbi Schmidt kommer forbi konditorer, tyrkiske grønthandlere og begrebet 'ghettodansk'. Vi møder spisepinde, Yahya Hassan og nederlandske pelshatte. Det er måske en lille bog, som Garbi Schmidt har skrevet, men den er særdeles læseværdig og tankevækkende."

Bent Blüdnikow, Berlingske
⭐⭐⭐⭐⭐
"Garbi Schmidts bog er gennemgående en nøgtern beskrivelse uden politisk udskridning. Og det er rart at læse en bog om dette betændte emne, der har det historiske aspekt med hele vejen og heldigvis fremdrager M.A. Goldschmidt – en af dansk litteraturhistories bedste skribenter.

Bogen er et glimrende sted for gymnasieelever eller alment interesserede at begynde, for her får man en hurtig læst, men dog grundig, seriøs og nøgtern skildring af minoritetskulturer før og nu.”

Georg Metz, Information
"Professor Garbi Schmidt, som før har præsteret betydelige undersøgelser af de modnere ghettomiljøer og sat debatten på plads i kendsgerninger og tal, udmærker sig med en gennemgang af ghettoens historie i Danmark: Den første ghetto.

(...) I talmæssig forstand retter som antydet Garbi Schmidt i sin velskrevne tekst op på adskillige misforståelser, som selv velorienterede ligger under for.

(...) Det er lidt af en floskel: Men der er bøger, visse - mange - politikere burde være tvunget til at læse. Her er én.”

Winnie Bak-Vidriksen, historie-online.dk
”Den bedste anbefaling hér fra. Ghettoens opståen i Danmark er ikke noget der fylder meget i dagens ghettodebat, men den bliver hér belyst kort og præcist sammen med en række indspark til den fortsatte debat om indvandringens betydning for danmarkshistorien – på godt og ondt.”

Katrine Lester, Bogblogger.dk
”In the ghetto, sang Elvis engang, og alle følte med den stakkels lille dreng, der aldrig fik en chance i livet, fordi han var født i en amerikansk ghetto. I dag taler vi om ghettolisten og ghettolovgivning i Danmark, men ghetto-begrebet er langt ældre end Elvis og hans musik, og er bestemt heller ikke nyt i Danmark. Denne danske vinkel gennemgår Garbi Schmidt ganske glimrende i Den første ghetto, der er nyeste bind i 100 danmarkshistorier.

[…] Ændringen i det danske ghettobegreb gennem tiden [er] også med til at sætte fokus på vores syn på indvandrere, udsatte og hvad det egentlig kræver at være rigtig dansk.

For at illustrere dette skriver Garbi Schmidt ikke kun om ghettoerne, men også om de indvandrere der igennem tiden har skabt deres egne parallelsamfund – uden at vi har betragtet deres boligområder som ghettoer. F.eks. hollænderne i Store Magleby og Hernnhutterne i Christiansfeld. Det er bogens helt store styrke, at den bringer nye perspektiver ind og lader læseren tænke selv. Skulle jeg savne noget, var det i virkeligheden endnu mere perspektivering i forhold til nutidige ghettobegreber i udlandet (f.eks. USA, Frankrig og Sverige), men det er nok for meget forlangt af en danmarkshistorie på kun 100 sider – og i virkeligheden er det vel den største ros man kan give en bog; at det har givet en lyst til at læse mere?”

Lektørudtalelse, DBC
"Det er en nemt læst bog, der samtidig sætter indvandrings- og ghettodebatten i et perspektiv. Man er underholdt, mens man læser og klogere bagefter."

Morten Thing, Udsyn, nr. 1, juni 2022
"Den første ghetto er en klog bog på 100 sider. Den fremhæver, at selvom danskerne har reageret negativt på indvandring, har den været til danskernes fordel. Mangfoldighed er ikke en trussel, men en styrke. I stedet for at tale om indvandringen som en ulykke eller en pest, ser hun på de mange positive ting, indvandrerne har bragt til Danmark. Det er på den måde en dejlig lys og optimistisk bog."

Hans Skifter Andersen, Nordic Journal of Migration Research, vol. 13, issue 1
"
This book provides an easy to read and entertaining introduction to the history of immigration in Denmark, based on a comprehensive number of historical sources. It illuminates how prejudices about immigrants, and the inclinations to restrict them, have taken place in Denmark in the past and are still found today."

ECMI Flensburg
Youtube-film: "ECMI Conversations with Experts Ep. 7: History of Diversity in Denmark (Prof. Garbi Schmidt)
04.04.2022

Politiken
Kronik: "De kaldte ham 'Bageren'. Men han var en af Danmarks mest eftersøgte forbrydere"
18.01.2022

Ronkedorerne, Den2radio
Radioudsendelse: "Niels Stensen, Den første ghetto, Vores fælles arv og Det vilde sildeboom"
26.02.2022

P1, 4. division
Radioudsendelse: "Klage over Netflix-serie og virak på Filmskolen"
07.01.2022

24syv, Babylon
Radioudsendelse: "Time 2: Ghettoens historie"
06.01.2021

Dorthe Chakravarty, Soundcloud
Podcast: "Den første ghetto"
07.12.2021

Tilføjet til kurven

Gå til kassen