Aarhus Universitetsforlag
Cover

På den forkerte side

De danske landssvigere efter befrielsen

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

330 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7934 701 4

Af
og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Den 5. maj 1945 var ikke kun en fredens dag i Danmark. Samtidig indledtes et omfattende opgør med 'landssvigerne': værnemagere, østfront-kæmpere, tyskerpiger og folk, der havde taget regeringens påbud om samarbejde med tyskerne for bogstaveligt. Nogle blev dømt som landsforrædere. I mange andre sager blev anklagen frafaldet. Men uden for retssalene ventede befolkningens eget opgør i form af udstødelse fra arbejdspladser, foreninger og lokalsamfund.

På den forkerte side samler op på historien om landssvigerne og deres skæbne. Hvordan klarede disse mennesker sig både under opgøret, men også efter stormen havde lagt sig? Hvordan forholdt de sig til at være på den tabende side og at blive sat uden for samfundets normale rammer? Nogle valgte at skjule deres fortid, andre gjorde kampen for æresoprejsning til omdrejningspunktet i deres liv. I alle tilfælde fik deres valg afgørende betydning for både deres eget og deres efterkommeres liv.

Bogen belyser gennem seks landssvigeres personlige historier, hvordan forholdet mellem landssvigere og den almindelige befolkning har udviklet sig fra efterkrigstiden og frem til i dag og diskuterer, hvor vellykket den danske model var i sammenligning med andre landes retsopgør.

Pressen skrev

Dorte Tissot Hansen, lektørudtalelse

"Interessant, spændende og grundig bog om landssvigernes skæbne efter krigen. Et centralt værk om emnet."

Per Pilekjær, Nordjyske Stiftstidende

"…anbefalelsesværdig bog, hvor hovedinteressen - efterkrigstiden - er velvalgt og vigtig…"

Aage Trommer, Kristeligt Dagblad

"Grundig bog om retsopgøret konkluderer, at behandlingen af de danskere, der havde været på den forkerte siden under Besættelsen, ikke var helt retfærdig."

"(...) en god bog, der bygger på den relevante litteratur og omfattende kildestudier."

Bjarne Nielsen, Arbejderen

"På den Forkerte side er en fremragende bog der giver stof til refleksion og bygger på kildemateriale fra private arkiver, der ikke eksisterer i de offentlige samlinger. Den har desuden et unikt billedmateriale, anvendeligt navneregister og imponerende litteraturliste og noteapparat."

George Metz, Information

"Christiansen og Hyllested har fint og loyalt fat i [landssvigernes] forudsætninger og tankegange. De bliver i modsætningen til før på godt og ondt mennesker for læserens øjne."

"(...) det er et solidt og spændende pionerarbejde, Søren Christiansen og Rasmus Hyllested leverer. De kortlægger store dele af det skyggeland, verdenskrigens danske tabere levede i, og som hidtil mest er belyst i fragmenteret form."

Gerret Liebing Schlaber, Grenzfriedenshefte

"Mit der vorliegenden Buchausgabe (...) haben zwei jüngere Historiker sich nun eines bisher eher selten behandelten Themas aus diesem Teil der Geschichte angenommen, nähmich der Frage, wie es eigentlich denjenigen im späteren Leben ergangen ist, die aufgrund ihrer Zusammenarbeit mit der Besatzungsmacht als Landesverräter verurteilt und geächtet wurden."

"Ihr Buch is ein interessanter Beitrag zu diesem noch immer schwierigen Thema der (deutsch-) dänischen Zeitgeschichte.

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen