Aarhus Universitetsforlag
Cover

Psyke, sprog og samfund

Filosofi i virkelighedens verden

En del af fagområderne , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

186 sider
Paperback
ISBN 978 87 7684 216 1

Af

Oversat af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Jeg tror ikke, at vi lever i to verdener, den mentale og den fysiske – og endnu mindre, at vi lever i tre verdner – den mentale, den fysiske og den kulturelle – men at vi lever i én verden, og jeg vil beskrive forholdet mellem nogle af de mange dele af den verden.

Sådan skriver den kendte amerikanske filosof John R. Searle indledningsvist i denne bog, der er hans egen korte fremstilling af sin filosofi fra de sidste 40-50 år. I en let og populær tone gør han her rede for sit syn på psyken, sproget og samfundet. Der findes kun én verden, som er virkelighedens verden.

Psyke, sprog og samfund kan ses som et indlæg i en aktuel idémæssig debat. Er det sandt at verden er en ”social konstruktion”? Har relativisterne ret i, at vi som iagttagere af verden ikke har direkte adgang til den? På baggrund af et væld af illustrative eksempler på, hvordan filosofiske analyser og argumentationer kan tage sig ud, svarer Searle benægtende på disse spørgsmål. 

Bogen kan bruges som en generel introduktion til en lang række af filosofiens centrale begreber og emner såsom sjæl-legeme-problemet, psykens struktur, intentionalitet, sprogets natur og det sociale univers’ opbygning.
Men den særlige styrke i Searles tilgang til disse emner er bestræbelsen på at få tingene til at hænge sammen. Han viser, at der ikke behøver at være et modsætningsforhold mellem at vi mennesker er bevidste væsener, skønt ”det hele egentligt er processer i hjerne og nervesystem”, og at der heller ikke behøver at være modstrid mellem, at vi på den ene side er individuelle, bevidste væsener, og på den anden side er fælles om sprog og samfundsmæssige systemer.

Især gymnasielærere, der underviser i Almen Studieforberedelse, vil have glæde af bogen, idet den afspejler tredelingen af filosofifaget i gymnasiet som rettet imod hhv. Mennesket, Samfundet og Naturen.    

Tilføjet til kurven

Gå til kassen