Aarhus Universitetsforlag
Cover

Drikkekultur i middelalderen

En del af fagområderne og


Udsolgt fra forlaget

{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

244 sider rigt ill., med engelsk summary
Hardback
ISBN 978 87 7124 138 9

Redigeret af
og

Med bidrag af
, , , , , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Middelalderens præster og biskopper opfordrede til askese og mådehold. Men de nordiske befolkninger drak masser af øl, vin og brændevin. Til hverdag fik både mænd, kvinder og børn tyndt øl som ernæringskilde og alternativ til urent vand. Til fest gik store drikkeskåle og særlige drikkehorn gildesalen rundt. Her skålede konger og stormænd med slægtninge og undersåtter, mens de etablerede og cementerede indbyrdes sociale hierarkier, alliancer, ven- og fjendskaber.

I Drikkekultur i middelalderen undersøger historikere, arkæologer og filologer de sociale og kulturelle betydninger af alkoholkonsumering i perioden 1200-1500 med udblik til tiden før og efter. Forfatterne behandler blandt andet nordisk mytologi, handel, religion, politik, lovgivning, materialitet og etniske stereotyper og viser, hvordan man ikke kun drak for at slukke tørsten eller blive fuld. Alkoholiske drikke var en social hjørnesten i datidens samfund.

Indholdsfortegnelse

Skjaldemjødens betydning i den oldnordiske kulturkreds

Gestr er inn kominn, hvar scal sitia siá?

Drik, horn og navn. Identitet og materialitet i oldnordiske drikkeskikke

Drikkehorn og dansk drikkekultur

Brændevinsfremstilling i dansk senmiddelalder: Bjørnkærsættet

Druk, kongemagt og kongedrab i højmiddelalderens Danmark

De drikfældige danskere

Vin, vold og handel i middelalderen

Ther som i io well haffue win at drecke ...

Ingen schall gaa y rette wty druchenschab

Pressen skrev

Mikael Rothstein, Politiken

"(...) spændende læsning (…) veloplagt og med akademisk klarhed (...)"

"(...) en strålende idé at underkaste folkets forbrug en nøjere historisk granskning."

"Bogen om drikkekultur - eller mangel på samme - i middelalderen er spændende forskning og fin forskningsformidling. De ti kapitler balancerer godt i forhold til hinanden og udmærker sig ved at præsentere læseren for de kilder, fremstillingen bygger på. Og så er bogen fint illustreret."

 

Erik Skovenborg, Vinbladet

"(...) historien om danskernes drikkekultur i middelalderen [er] både spændende og lærerig. Skildringen af, hvordan druk og drukkenskab på godt og ondt var en væsentlig del af dansk kultur, er et eksempel på en fin og læseværdig formidling af forskningens seneste resultater."

 

Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad

"Et væld af underholdende og oplysende fortællinger fra Skandinaviens middelalder (...)"

"Bogens bedste bidrag er de veloplagte og kompetente læsninger af allehånde tekster, der kan gøre os klogere på middelalderen."

 

Morten Mikkelsen, Kristeligt Dagblad

"(...) en grundig indføring i, hvilken social og kulturel betydning indtaget af øl, vin og andre alkoholiske drikke havde i årene fra vikingetidens slutning til omkring år 1500."

 

Jørgen Bartholdy, lektørudtalelse

"Alle bidrag i antologien er grundige og velfunderede, og de er velskrevne på et niveau et stykke over den lystlæsning, som emnet ellers kunne opmuntre til."

"Bogen er [...] smuk i udstyr og layout."

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen