Aarhus Universitetsforlag
Cover

Dannebrog

1219

En del af serien 100 danmarkshistorier (16) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider ill.
Paperback
ISBN 978 87 7184 640 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Det er overalt. Det røde flag med det hvide kors. Det lille flag har haft stor betydning, siden det på en sommerdag i 1200-tallets Estland dalede ned fra himlen og sørgede for dansk sejr i korstogskrigen. Myten og erindringen sidder dybt i os, men Dannebrog er også virkelighed. Staten, kongen og adelen tog nemlig flaget til sig, inden det i 1800-tallet blev for folket. I dag kipper vi med flaget, straks der er det mindste at fejre, og vi viser det frem året rundt i butikker og på markeder. Som nationalt symbol signalerer Dannebrog enhed, fællesskab og identitet - og sætter følelser i brand.

Torben Kjersgaard Nielsen, lektor i middelalderhistorie ved Aalborg Universitet, hejser flaget og fortæller om myten og om brug af Dannebrog siden dengang, himlen åbnede sig.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Alt dette og meget, meget mere spændende stof om Dannebrog gennemgår Torben Kjersgaard Nielsen eksemplarisk. Han falder ikke for historiker-fristelsen til at nedgøre hverken myterne eller de følelser, flaget vækker og har vakt i folk, men fortæller sagligt og ikke uden veneration om, hvordan Dannebrog har spillet en rolle op gennem historien – fra fortidens korsriddere til nutidens sportsfolk og politikere. Undervejs får vi også generel viden om den fantastiske og for mig ukendte begreb vexillologi, der er studiet af flag og faner. Det er vældig godt.

I Dannebrog er der masser af viden for alle, der interesserer sig for vores flag og vores historie. Især læsere, der gerne vil kende baggrunden for historiske myter og folk med en national interesse kan læse med – ikke mindst de politikere, der gerne vil svinge flaget i deres egen interesse, kan med fordel lære lidt om hvordan man kan bruge Dannebrog (på næsten alle måder) og hvor grænsen trods alt går (det har Marie Krarup eksempelvis lært lidt om). Dannebrog fortjener mange læsere ..."

Anders Abildgaard, Nordjyske

"Kjersgaards lille bog beskriver fint Dannebrogs udvikling fra elitens til folkets flag og dets brug som " en effektiv identitets-og værdimarkør”. Næppe nok til at tilfredsstille ægte flag-nørder, også kaldet vexillologer, men såmænd meget fornøjeligt for alle os, der gerne nøjes med den korte historie. Så ved vi også, hvad det hele handler om, når vi 15. juni næste år fejrer Dannebrogs 800-årsjubilæum – med flag og balloner."

Knud Romer, RomerRiget

“... fremragende bog, “Dannebrog” i 100 danmarkshistorier, på Aarhus Universitetsforlag. De kan nemlig godt formidle ting.”

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"I år er det 800 år siden, Dannebrog ifølge sagnet dalede ned fra himlen i Estland. Det er måske et nørdet emne, men det kan anbefales at være lidt nørdet. […] Som en god historiker søger forfatteren at finde kilderne til myten, der viser sig at have mange tidlige paralleller med korsfaner, der er dumpet ned."

Carsten Güllich-Nørby, lektørudtalelse

"For dig som er kulturhistorisk interesseret er her en bog om det danske flag Dannebrogs historie. Hvordan flaget er blevet brugt fra det mytiske fald fra himlen i Estland til den aktuelle debat om at være dansk. […] Interessant historik om Dannebrog, som ikke mindst er aktuel i forbindelsen med debatten om, hvad det vil sige at være dansk."

Poul Ulrich Jensen, historie-online.dk

"Lektor i historie ved Aalborg Universitet, Torben Kjersgaard Nielsen, kommer på de 100 sider, der er tildelt seriens forfattere, på fremragende vis omkring den lange historie og de mange aspekter, der knytter sig til det røde flag med det hvide kors. […] En britisk antropolog opsummerede i 2014 forholdet til flaget således, at de fleste danskere kunne tage afstand fra nationalisme og samtidig vifte med Dannebrog ved enhver given lejlighed. Og som Torben Kjersgaard Nielsen konkluderer, er den danske mangfoldige, pragmatiske og ikke-ekskluderende brug af flaget en styrke i en moderne verden præget af aggressive og højtråbende nationalister i mange lande. Dannebrog er et af de ældste nationalflag, og bogens 100 sider er særdeles godt udnyttede, så læseren kommer helt rundt om dets mange funktioner og skiftende roller, og der er desuden blevet plads til fine illustrationer."  

Knud Meldgaard, Omnibus

“… beskriver let, men også informativt og særdeles præcist, om hvad Dannebrog er for en størrelse.”

Karina Jensen, Falihos

"Det er en utrolig spændende bog at læse, og i min personlige mening er bogen alt for kort – Dannebrog er så indridset i den danske nationalfølelse, at bogen kunne være 10 gange så lang og stadig fantastisk at læse. Bogen kan snildt bruges til historieundervisningen til både mellemtrinnet og udskolingen. Den er letlæst og er let at forstå. Jeg vil dog anbefale at bruge afsnit i stedet for hele bogen. Tænker man tværfagligt, vil samfundsfaget og historiefaget gøre hinanden godt med emnet “nationalfølelse”. Efter at have læst bogen føler man sig helt heldig med, at man snart kan være med til at fejre Dannebrogs 800-års fødselsdag."

Rasmus Østergaard, historielaerer.dk

"Bogen står stærkest i historien om, hvordan Dannebrog opstår. Samlet set fås dermed en fin oversigt over Dannebrog og erindringssted. Dele af bogen vil fint kunne bruges i undervisningen, hvor den kan bruges i forbindelse med emner som national identitet, europæisk middelalder eller historiebrug. Desuden er siderne 24–27 interessante ved at komme ind på brugen af flag og faner i almindelighed, hvor Nielsen peger på at ideen kommer til Europa gennem møder med araberne."

Paul Brasso, Ugeavisen Vejle

"Målet er i korte mundrette bidder – på 100 sider – at samle en hel danmarkshistorie. Med forskernes faglige tyngde og en let udformning, så alle får lyst til at læse med. Det lykkes i al fald for lektor i middelalderhistorie Torben Kjersgaard Nielsen, der skriver ganske uakademisk og finder mange fortællende rød-hvide illustrationer frem i " Dannebrog”."

Mette Gerdt, blog

"Bogen fortæller også om Dannebrogs udvikling fra at være et kongeligt magtsymbol til at være et borgerligt og siden et moderne, folkeligt og mangfoldigt symbol. […] En
lille bog med et interessant historisk emne."

Gerret Liebing Schlaber, Grenzfriedenshefte

"… kann die Darstellung als gut gelungen bezeichnet werden, so dass auch eine deutsche Übersetzung empfehlenwert wäre, um deutschen Gästen die besondere Beziehung der allermeisten Dänen zu ihrer Nationalflagge verständlich zu erklären."

 

TV Midt- og Vestjylland
Artikel: "Vores flag fylder 800 år: Verdens ældste nationalflag"
15.06.2019

Kristeligt Dagblad
Debat: "Dannebrog fylder rundt. Et stærkt flag, som vi bør værne om og videreudvikle"
15.06.2019

Kristeligt Dagblad
Artikel: "Historiker: Dannebrog er et flag, vi bør værne om og videreudvikle"
15.06.2019

 

Berlingske
Artikel: "800 år: Dannebrog er alle danskeres flag, men sådan har det ikke altid været"
14.06.2019

Berlingske
Artikel: "Faldt Dannebrog virkelig ned fra himlen?"
14.06.2019

Jyllands-Posten
Artikel: "Kampen om Dannebrog"
08.06.2019

Ugeavisen Vejle
Artikel: "Historien om folkets flag"
07.06.2019

Grænseforeningen
Artikel: "Dannebrog fortæller os hvem vi er"
04.06.2019

Melfar Posten   
Artikel: "Dannebrog for børn og voksne"
04.06.2019

Politiken
Artikel: "Dannebrog:
 Man behøver ikke være nationalist for at elske det danske flag"
21.02.2019

Kristeligt Dagblad
Artikel: "Forfatter til ny bog om Dannebrog: Vi danskere har på mange måder et unikt forhold til flaget"
17.12.2019

Fyens Stiftidende
Artikel: "Dannebrog er i evig udvikling"
11.12.2018

 

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside, høj opløsning (pdf-format)

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Errata

Side 92. Flagdagen er naturligvis den 5. september. Ikke 9. september, som der beklageligvis står på 19. linje.

Tilføjet til kurven

Gå til kassen